Kortare daglig träning vs. längre träning [FAKTA]

2 min


En av de bästa fördelarna med en kortare, daglig träningsplan är att det finns större chans att du håller dig till ditt program om det inte tar upp för mycket tid. Det jobbiga i att åka till gymmet, träffa en personlig tränare eller en träningskompis, och utföra en lång, jobbig rutin kan få dig att hoppa över dina träningspass. De kortsiktiga och långsiktiga hälsofördelarna med en längre rutin kan dock gottgöra den tid du behöver offra. Det viktigaste är att du hittar en träningsrutin som passar din personlighet och livsstil så att du fortsätter utöva daglig träning, eftersom långvariga rutiner erbjuder de bästa resultaten och flest hälsofördelar.

Tid

Det kan vara utmanande att uppnå markanta resultat på en kort tid, eftersom du oftast inte börjar bränna en stor mängd fett och kalorier förrän du utfört minst 10 – 20 minuters träning. Centers for Disease Control and Prevention rekommenderar i genomsnitt 150 minuters träning på måttlig intensitet per vecka, där två pass är vigda till motståndsträning, för att förbättra din allmänna hälsa. Du kan dela upp dessa minuter i små, hanterbara pass under veckan.

Risk för skador

Lång, intensiv och frekvent träning av samma sort kan leda till skador från den repetitiva användningen. När du fortsätter träna får du dock ökad styrka och uthållighet, vilket kan skydda dig från skador. En längre träningsrutin förbereder dig för att delta i sporter, extrema fitnessaktiviteter, och långa tillställningar som till exempel ett maraton. Även om du är mindre benägen att drabbas av repetitiva skador om du tränar kortare pass är det större risk att du ådrar dig en akut skada om du är otränad och oftare tränar kortare pass.

Effekter på humöret

Ökad frigörelse av endorfiner är resultatet av längre, mer intensiva träningspass som tung viktträning eller långdistanslöpning. På grund av detta kan du uppleva mindre förbättringar av humöret efter ett kortare träningspass än efter ett längre sådant. Att hålla dig till din träningsrutin, oavsett om det är långa eller korta pass, kan hjälpa dig bygga upp ditt självförtroende och reducera ångest som är relaterad till långsiktiga hälsoproblem. Att börja med en kortare rutin som du kan klara av att utföra även långsiktigt kan stärka ditt självförtroende som idrottare och hjälpa dig med övergången till ett längre träningsprogram för daglig träning.

Vetenskap och analyser

Nästan all mängd träning är bättre än ingen träning alls, eftersom de långsiktiga hälsoriskerna med ett stillasittande liv inkluderar viktuppgång och en ökad risk för hjärtinfarkt och stroke. En studie i PLOS ONE från maj 2013 visade att överviktiga män som tränade intensivt i bara fyra minuter, minst tre gånger i veckan, upplevde liknande kardiovaskulär förbättring som de som tränade i 16 minuter tre gånger i veckan – även om de som tränade i 16 minuter fick lägre nivåer fett och kolesterol. Hitta ett träningsschema som passar in i ditt liv på ett realistiskt sätt, och variera dina aktiviteter och varaktigheten från dag till dag för att göra dina träningspass varierade.