Klimakteriet: Vanliga symptom – och behandling som funkar

2 min


Ibland är det lättare än man tror att behandla sig själv mot klimakteriebesvär. Anna Nilsson gick in på apoteket, köpte fytoöstrogen och blev av med sina besvär inom någon vecka.

Anna Nilsson, 51, bor i Umeå tillsammans med sin man Tomas. De har nyligen flyttat ut i sommarhuset alldeles vid havet för gott. Nu pendlar Anna till arbetet. Det var för två år sedan som hon började märka av de välkända klimakteriebesvären. Hon fick huvudvärk, mådde illa och kände sig allmänt dålig. Trots att hon inte hade några värmevallningar, förstod hon vad det rörde sig om och gick till doktorn.

– Jag fick ett recept på östrogen i tablettform och började ta dem. Men jag blev inte av med mina besvär.

Tvärtom – hon blev nästan sämre av medicinen. Hon började samla på sig vätska, gick upp i vikt och något välbefinnande infann sig inte. Hon beslöt att sluta med tabletterna. När hon gjorde det kom de ursprungliga klimakteriesymtomen tillbaka. Hon härdade ut i ungefär ett år.

– Sen reste jag till Stockholm för att hälsa på min dotter. Det var i våras. Vi var ute och gick på stan och passerade ett apotek. Jag fick ett infall och gick in, gick fram till hyllan med fytoöstrogen, läste på förpackningen och köpte en burk. Jag började ta tabletterna och redan efter några dagar försvann alla mina besvär, säger hon. Nu mår hon jättebra och kan njuta av livet i huset vid havet och umgänget med familjen.

För att fortsätta att må bra följer hon doseringsanvisningarna och tar två tabletter fytoöstrogen om dagen. Mensen försvann lugnt och fridfullt när hon började ta fytoöstrogen, och nu mår hon hur bra som helst. Några biverkningar har hon inte märkt av. Det har hänt att hon har missat någon vecka eller så, då tabletterna tagit slut och hon inte haft tillfällde att ta sig till apoteket inne i Umeå för att köpa nya. Men då har hon genast börjat må illa och få huvudvärk igen. Hon har kontrollerat med sin läkare om det är OK att ta fytoöstrogen, och fått till svar att om det fungerar är det bara att fortsätta. Så småningom planerar hon att göra uppehåll för att se om klimakteriebesvären gett med sig och hon kan sluta med sitt naturmedel.

– Men så länge de gör nytta tänker jag fortsätta, säger hon.

Fytoöstrogen är ett ämne som finns naturligt i vissa växter och som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen. Sojabönan är särskilt rikt på fytoöstrogen, och man tror att det kan vara skälet till att japanska kvinnor så sällan klagar över klimakteriebesvär. I Japan är sojabönor en del av basfödan, vilket innebär att man äter det i någon form i stort sett varje dag. Det finns även andra växter som innehåller fytoöstrogen, exempelvis humle och rödklöver.

Apotekets produkt ”Kvinna fytoöstrogen” är ett kosttillskott som innehåller extrakt från soja. Medlet rekommenderas för kvinnor i övergångsåldern, ett tillstånd då kroppen under ett antal år producerar allt mindre eget östrogen. Det kan ge besvär som många medelålders kvinnor så väl känner igen: vallningar, nedstämdhet och huvudvärk. Då kan det vara bra ett ersätta förlusten av det egna östrogenet med tillskott.

(Vanliga söktermer: https://reportr se/klimakteriet-symptom-behandling-funkar/)