Hur man klär sig inför ett kallt maraton [6 tips]

2 min


Vanlig praxis för löpare som ska ge sig ut i kallt väder är att klä på sig massor av ylle eller syntetiska lager som håller borta fukt, och klär sig som om det vore 20 grader varmare än vad det faktiskt är – på så sätt håller man sig bekväm när kroppen väl har värmts upp av löparturen. Men om du ska prestera på en hög nivå i kallt väder, på en sträcka som är längre än 40 km, bör du tänka på ett par extra saker också.

Byt skor

Skippa de fina löparskorna med tyg som andas och satsa på vattensäkra skor. Den vattensäkra hinnan agerar som en lätt isolering och håller vattnet borta, men låter fortfarande svett försvinna ur skorna. Bär dem tillsammans med strumpor gjorda av ylle eller syntetiskt material.

Undvik bomullskläder

Undvik bomullskläder, som suger upp svett, skaver, och kyler ner dig när du är blöt. Klä dig i hudnära ylle eller ett syntetiskt baslager, och ta på dig ytterligare ett lager om du behöver. Klä dig som om det vore cirka 20 grader varmare än det egentligen är. Det kanske blir lite kallt när du står och väntar, men du kommer att vara bekväm när du väl rör dig. Viktigast av allt – du kommer inte dränkas i svett när loppet väl har börjat.

Enkelt av och på

Ventilationshål vid armhålorna, lager som man kan dra ner dragkedjan på, eller lager som är lätta att ta av och på gör att du förlorar så lite tid som möjligt när du justerar dina kläder under loppet. När du har börjat röra på dig för att värma upp måste du fortsätta röra på dig. Om du stannar upp kommer du att bli kall. Om du kan bör du bära ett extra varmt lager som du kan kasta av dig eller ge till någon precis innan loppet börjar. Värm upp så att musklerna blir varma, men att svettas så lite som möjligt hjälper också.

Tights eller inte

Även om du inte är ett stort fan av att bära tights på tävlingsdagen hjälper den extra täckningen till att hålla musklerna varma, ökar din prestanda, och minskar risken för skador. Därför är det värt att stå ut med att täcka benen under kalla dagar.

Ytterkläder och accessoarer

Västar håller kärnan varm och erbjuder ändå god ventilation. I kalla temperaturer kan du lägga till en jacka och byxor som kan andas, och lätta vantar och en hatt. Män kan vilja lägga till kalsonger i vindtyg, då könsorganen behöver lite hjälp för att hålla sig varma i kalla temperaturer. Glöm inte heller en reflexväst, andra reflexkläder eller en pannlampa för att vara mer synlig för trafik och andra maratonlöpare.

Skavsår och vind

Använd BodyGlide, BlisterShield, SportShield eller en annan produkt som motverkar skavsår innan ditt maraton, och bär med dig en liten tub så att du kan applicera produkten igen när så behövs. Du kan också gnida in dessa produkter eller vaselin i ansiktet som skydd mot kall vind, eller på armar och ben för att hålla dem varma om du inte klätt dig ordentligt med tanke på vädret. När det blir nollgradigt – eller innan det, om det känns obekvämt – kan du bära en ansiktsmask för att både skydda ansiktet och hjälpa till att värma upp luften innan den når dina lungor.

Källor