Hur man klär sig inför ett 5km-lopp

3 min


Ett 5K är ett perfekt “nybörjarlopp”: tillräckligt långt för att testa din uthållighet, men tillräckligt kort för att nästan alla löpare eller fotgängare med en grundläggande nivå fitness kan klara av det. Nästan varje 5 km-tävling äger rum utomhus, så att hitta rätt kläder handlar inte bara om mode. Att använda rätt tyg och lager är nyckeln till att reglera kroppens temperatur och hålla sig så torr som möjligt, så att du kan fortsätta vara bekväm – så bekväm som möjligt – under loppet.

Ibland spelar kön roll

De flesta riktlinjer för kläder inför lopp är desamma för båda könen, men det finns en stor skillnad när det gäller underkläder. Kvinnor bör alltid bära en sportbehå med stöd som är designad för aktiviteter med stor effekt – du kommer alltid att vara mer bekväm om ”tjejerna” rör sig så lite som möjligt när du springer. Många män väljer att springa med kompressionsshorts som ett undre lager. Detta stöder könsorganet och förhindrar bristen på syntetunderkläder i garderoben.

Fötterna

Bär strumpor som inte är gjorda av bomull och som håller fukt borta, och som passar fötterna perfekt. På så sätt kommer fötterna inte drunkna i svett, eller bli blöta om du springer genom pölar. Skorna bör också sitta perfekt och inte ha några ”heta punkter”, eller sitta åt någonstans. När du lutar dig framåt på tårna bör hälarna inte glida runt inuti skon. Att ha välsittande strumpor och skor är det viktigaste du kan göra för att förhindra blåsor.

Huvudet

En lätt keps som inte är gjord av bomull är aldrig fel på tävlingsdagen. Kanten skyddar ögonen från den starka solen och håller regn borta från ansiktet. Det gäller särskilt om du springer med glasögon. Om det är kallt kan du bära en lätt luva som du kan stoppa ner i fickan om det blir för varmt.

Allt annat

När det är varmt räcker det gott med ett par lätta shorts och en topp. Om du har problem med skavsår i armhålorna kan du istället ha en lätt T-shirt som håller fukt borta – men undvik alltid bomull, då detta suger upp svett, gör dig kall, och kan orsaka skavsår.

Om det är kallare bör du klä dig så att det är bekvämt när kroppen värms upp mitt under loppet eller promenaden. Detta innebär oftast att du först känner dig lite kall, men inte för kall, när du först börjar. Runner’s World rekommenderar att du byter från topp till T-shirt när temperaturen går över 10 grader, en långärmad T-shirts och tights när det når minusgrader, och sedan lägga till extra lager – där du börjar med överkroppen – om temperaturen fortsätter att sjunka.

Om det regnar

Vissa löpare bär en billig plastponcho, eller en soppåse med hål för huvudet och armarna, för att skydda sig mot regnet medan de väntar på att loppet ska börja. De gör sig av med detta billiga skydd vid sidan av startlinjen precis innan loppet börjar. Ett bra lopp erbjuder billiga filtar som du kan använda för att värma upp innan loppet, eller en avlämningsstation där du kan lämna en regnjacka för att använda senare, eller båda dessa alternativ. Den som går tillbringar längre tid på banan och genererar mindre värme, så den personen kan vilja behålla sin poncho på eller bära en faktisk regnjacka under 5K-loppet.

Källor