5 Bästa Kikarna 2018 för Jakt & Fågelskådning

Senast uppdaterad 2018-02-10

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth, PN Jakt, Itab Outdoor • Läs våra användarvillkor

test av kikareHur väljer man en bra och förhållandevis billig kikare? Kikare är förmodligen världens mest använda optiska instrument. Det betyder inte att teleskop och tubkikare inte har sin plats, men kikare är kungen. Kikare är optimerade för en mängd olika användningsområden, och att välja rätt par beror mycket på din användning. Syftet med den här guiden är att hjälpa dig förstå dessa instrument lite bättre så att du själv kan fatta ett välgrundat beslut när man väljer det bästa paret kikare för dig.

5 Bästa Kikarna 2018 för Jakt & Fågelskådning [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Zeiss Victory FL 8×32 Kikare

Zeiss Victory FL 8×32 Kikare

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating Zeiss559 g[BÄST I TEST inom Kikare, enligt användarrecensioner]En mycket övertygande kikare med detaljrik och ljus bildåtergivning. Speciella linser framtagna i fluoridglas minimerar kromatisk aberration, samt ger hög skärpa från kant till kant. Zeiss Victory FL anpassar sig väl till jakt tack vare sin robusta konstruktion och gummibepansrade yta.
Zeiss Conquest HD 10×56 Kikare

Zeiss Conquest HD 10×56 Kikare

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating Zeiss1275 gMade in Germany med den senaste tekniken. Zeiss Conquest HD är en otroligt prisvärd kikare, med kompromisslöd ergonomi och design. Utrustad med legendarisk Zeiss optik, som levererar kristallklara bildar och naturtrogen färgåtergivning. Conquest är en all-round kikare som passar utmärkt i alla kikarintensiva aktiviteter. Ett bra köp!
Vortex Viper HD 8×42 Kikare

Vortex Viper HD 8×42 Kikare

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating Vortex686 gMed “high density extra-low dispersion”-glas, är en blick allt du behöver för att förstå varför Viper HD är en prisbelönt kikare. Lägg XR fullt multi-belagda linser och du har en kikare som ger ljusa, skarpa detaljer med imponerande upplösning och färgåtergivning. Vortex Viper HD 8×42 är en fantastisk kikare. I slutändan kan vi konstatera att Vortex Viper har den bästa balansen mellan hög prestanda och rimligt pris, vilket gör den lockande för en bred publik.
Brunton Echo Zoom Monocular 10-30X21 Kikare

Brunton Echo Zoom Monocular 10-30X21 Kikare

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating Brunton91 gEcho Zoom Monocular 10-30X21 är en välutrustad, mycket kompakt kikare som ger en skarp bild när du behöver det.
Silva Binocular Pocket 10x Kikare

Silva Binocular Pocket 10x Kikare

 

Visa pris ➼Större bild3.5 Star Average Rating Silva194 gBinocular Pocket 10x är en superkompakt kikare från Silva med takkantsprisma, dubbelt gångjärnssystem och Bk7-optik. Silvas Pocket-kikare är smidiga att plocka med i ryggsäcken eller till och med i byxfickan.
  • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
  • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
  • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
  • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj en kikare som passar dig

Kikare är i princip två ihopsatta teleskop med ett gångjärn i mitten, vilket gör att okularen är anpassade till bredden på dina ögon.

Innan vi kan förstå funktionerna på en kikare måste vi lära oss hur ett teleskop fungerar. Ett teleskop består av två större delar: objektivlinsen och okularet. Objektivlinsen är linsen närmast föremålet. Dess uppgift är att samla och fokusera ljus. Okularet är linsen intill ögat. Dess uppgift är att förstora bilden.

Mängden förstoring bestäms av brännvidden. Brännvidden är avståndet mellan okularet och brännpunkt, eller bilden som skapas av objektivlinsen.

För att bättre förstå dessa begrepp kan man ta ett förstoringsglas och en bit papper. Rikta förstoringsglaset mot ett starkt upplyst objekt och flytta sakta pappret mot förstoringsglaset tills objektet kommer i fokus. Där har du brännpunkten, där ljusstrålarna sammanlöper, förstoringsglaset är i detta fall objektivlinsen. Om du använde ett tunt ritpapper och sedan tog ett annat förstoringsglas så skulle det andra förstoringsglas vara okularet. Du kan ta bort ritpappret och bilden skulle fortfarande vara synlig när du tittar genom okularet. Du har nu tillverkat ett teleskop! Enda problemet med detta är att bilden är uppochnedvänd och spegelvänd, vilket är en negativ aspekt av ditt enkla teleskop.

Prismor i kikare

Vad som skiljer kikare från ett enkelt teleskop är användningen av en prisma för att vända och rotera bilden. Vi går tillbaka till vårt exempel med de dubbla förstoringsglasen, men denna gång använder vi två porro prismor i rät vinkel mellan linserna. Den första prisman kommer vända bilden och den andra prisman roterar bilden. Nu kommer våra objekt att framträda normalt när man tittar genom okularet. En av fördelarna med prisman är att den bryter ljuset, vilket skapar en längre objektiv brännvidd. Detta möjliggör för större förstoringar på en kortare längd.

Nu när vi vet prismornas roll i en kikare så finns det två typer av prismor som vanligen används och som vi behöver förstå. Dessa två typer är: porroprisma och takkantprisma. Porroprisman är det exempel som används i vår experiment med förstoringsglasen. Kikare med takkantprisma låter ljuset komma in och ut på samma plan.

Porroprisman kan delas upp i ytterligare två typer: den traditionella modellen där objektivlinserna är längre ifrån varandra än okularet, eller en omvänd porroprisma där okularet är längre ifrån varandra än objektivlinsen.

Skillnaderna mellan de olika typerna av prismor blir mer märkbart bland de billigare kikarna. Modeller med porroprisma är mer skrymmande än de med takkantprisma, men kräver mindre strikt tolerans för att producera. Vilket innebär att de är lättare och billigare att tillverka. Vissa tycker att kikare med porroprisma är mer bekväm att hålla. Takkantprisman gör kikaren mer kompakt och smalare än porroprismans modeller. Kompromissen är att en takkantprisma behöver faskorrigerande beläggning, har fler problem med kollimering och om en billig silverbeläggning används så kan man förlora upp till 13% av ljuset som kommer in i systemet. Du kommer att betala mer för ett par kikare med takkantprisma och med jämförbar optisk kvalitet till ett par porroprisma kikare.

bra test av billiga kikare

Prismans material

Två typer av material används vid tillverkning av prismor: BK-7 (borosilikat) glas och BaK-4 (barium krona) glas. Prismor tillverkade av BaK-4 är att föredra framför BK-7 eftersom de har ett högre brytningsindex och ge ljusare och mer definierade bilder. Det sägs att man kan se skillnaden mellan BK-7 och BaK-4 genom att hålla kikarens linser mot en ljuskälla och titta på utgångspupillerna. Om prismorna är tillverkade av Bak-4 glas så kommer utgångspupillerna att vara runda och jämnt belysta. Om prismorna är av BK-7 glas så kan man se fyrkantiga, grå kanter i utgångspupillerna.

Ordlista

Att känna till terminologin är viktigt, så låt oss gå igenom några saker man bör veta. Det första man kommer se är några siffror, ungefär så här: 8X42. Den första siffran är förstoringen, det andra siffran är objektivlinsen storlek. Vi går över dessa två först.

Förstoring är hur stor bilden blir genom kikaren jämfört med blotta ögat. I exemplet med 8X42 blir en bild 8 gånger större än vad man normalt skulle se. Förstoring påverkar också skärpans djup, synfältet, och den totala ljusstyrkan i bilden. Förstoringen förstorar också rörelser. Ju högre effekt, desto svårare är det att hålla den stadig. Över 10x behöver du troligtvis ett stativ. Vi diskuterar skärpedjup och synfält mer i detalj nedan.

Objektivlinsens storlek avgör hur mycket ljus som kommer in i kikaren och överförs till ögat. I vårt exempel ovan är objektivlinsen 42mm i diameter. Med ett större objektiv får man en bättre bild i svagt ljus under liknande förstoring. Ett större objektiv har bättre potential för ökad skärpa och färgresolution. Skärpan ökas beroende på storleken av dess airy disk och airy pattern. En airy disk är en centrerad rund punkt som skapas när ljuset diffrakteras genom en liten rund bländare. Den centrala punkten är omgiven av svagare ringar, s k airy pattern. Eftersom din kikare är en enda stor bländare som fokuserar flera ljuspunkter så blir bilden mindre detaljerad ju mer överlappningen som sker av airy pattern. Dock är den största avgörande faktorn den optiska kvaliteten. Ett större objektiv ger en skarpare bild på avstånd med samma optiska kvalitet. Ett större objektiv använder mer glas och blir därför tyngre. 50 mm anses vara gränsen att bära runt på.

missa inte vårt bäst i test inom kikare

Utträdespupill: förstoring och storleken på objektivlinsen avgör storleken på utgångspupillen. Du kan se utträdespupillen genom att hålla kikaren på armlängds avstånd och titta på okularet. Den runda pricken av ljus är utträdespupillen. För att beräkna utträdespupillen så dividerar man objektivlinsens diameter i millimeter med förstoringen. För våran 8X42 kikare så skulle vi dividera objektivlinsens 42mm med förstoringens 8, dvs. 42/8 för en utträdespupill på 5,25.

Om vi tar en titt på ett par kompakta kikare, säg 8×25, så skulle vi få en utträdespupill på 8/25=3,125. Vad spelar detta för roll? Ingen roll alls, så länge det finns tillräckligt med ljus för att pupillerna i ögonen ska vara mindre än utträdespupillerna i kikaren. Vissa artiklar hävdar att det är bortkastat ljus eftersom din iris blockerar en del av ljuset. Vi ser det som outnyttjat potentiellt ljus. I exemplet ovan med kikaren med 8X25 så begränsar kikaren det ljus som finns tillgängligt för ögonen i svagt ljuset, när pupillerna överstiger 3.125mm i diameter.

Ögat hos en en ung och friska person kan uppnå en cirka 7mm öppning av pupillen, så en 3.125mm utträdespupill på dina kikare kan vara ganska begränsande i svagt ljus. I fullt dagsljus så har en vuxen person i genomsnitt en vidgad pupill på 3mm. Diametern hos en ung och frisk vuxen kan variera mellan 2 mm och 8 mm, och när man blir äldre kan det reduceras till 5-6mm. En mindre utträdespupill gör det även svårare att centrera ögat på bilden. Ögat måste vara centrerad exakt över utträdespupillen för att kunna se.

Om ögats pupill vidgas till 3 mm och kikarens utträdespupill är 3.125mm så kan det försvåra användningen av kikaren om man är på en guppande båt eller försöker se ett djur som snabbt förflyttar sig. En större utträdespupill kan också underlätta för ögonen och vara till hjälpa för människor med glasögon. Kom bara ihåg att utträdespupillen inte är ett mått på ljusstyrkan. Kvaliteten på optiken kan påverka ljusstyrkan mer än utgångspupillen.

Relativ ljusstyrka är utträdespupillens upphöjning. Den relativa ljusstyrkan har ingen relation till hur ljus en kikare kommer vara. Kvalitén på optiken har mer med kikarens ljusstyrka att göra än storleken på utträdespupillen.

Skymningsfaktor är teorin om att små klara bilder kan vara lika detaljrika som stora oklara bilder. Här har du den bästa förklaringen av teorin bakom skymningsfaktor: Låt oss säga att du läser en tidning. Om ditt ljus är svagt så måste du hålla tidningen nära (ökad förstoring). Om det är ljust ute så kan du hålla tidningen längre bort (minskad förstoring). Skymningsfaktor beräknas genom att multiplicera diametern av objektivlinsen med förstoringen och sedan ta kvadratroten av denna siffra. Således har en 8x42mm kikare en produkt av 336 (8 X42 = 336). Kvadratroten av detta är 18,33 (√336 = 18,33). Siffran kan tyckas rimligt när man jämför en 8×42 kikare som har skymningsfaktor 18.33, med en 8×25 som har skymningsfaktor 14.14. Skymningsfaktorn kommer egentligen bara vara aktuell när man letar efter kikare för att användas under skymning eller inom astronomi. Återigen, denna formel tar heller inte hänsyn till den optiska kvalitén vilket har en enorm inverkan på hur ljusstyrka upplevs i optiken.

bästa lätta och ultralätta kikarna

Eye Relief är hur långt bort ögat kan hållas från den bakre linsen på en kikare och ändå presentera fullt synfält. Detta är viktigt eftersom längre avstånd minskar påfrestningarna på ögonen och gör det lättare för personer som bär glasögon. Det längre avståndet ger ett fullständig synfält för någon som bär glasögon. En tumregel är, om du bär glasögon så måste du ha åtminstone 15mm eye relief.

Dioptri är en justering som ger dig möjligheten att matcha styrkan på dina dina individuella ögon. Detta möjliggör för en skarp bild i båda rören på kikaren om du har ögon med olika klarsynthet. För att justera diopter, använd följande instruktioner: bara en sidan (eller ena röret) av kikaren har en justerbar dioptriring. Med bara ett öga fokuserar du den icke-justerbara sida till skarp med hjälp av fokuseringsskruven, ta sikte på ett specifikt objekt 50 till 75 meter bort. Nu med endast det andra ögat öppet på den justerbara sidan så tittar du på samma objekt utan att flytta på fokuseringsskruven, placera föremålet i skarp fokus endast med justering av dioptriringen. Nu är båda sidorna av kikaren justerad för att ge skarp fokus för båda ögonen samtidigt. Även om de flesta dioptriringar är placerat på okularet så är vissa integrerade i fokuseringsskruven. Om du har några frågor kring hur man justerar diopter så hänvisar vi till tillverkarens dokumentation.

Synfält/Bildvinkel är diametern på det cirkulära synfältet. Det definieras av bredden mätt i fot eller meter av området som är synlig på avstånd mätt i yards eller meter (oftast 1000 yard i USA). Bildvinkel är den maximala vy du kan se i kikaren och det är mätt i grader. Du kan enkelt konvertera från en mätning till en annan genom kunskapen att en vinkelgrad motsvarar 52,5 fot vid 1000 yard. Multiplicera 52,5 från synvinkeln för att hitta det linjära synfältet. Eller dela det linjära synfältet för att få fram synvinkeln. Synfältet minskar när förstoringen ökar. När synfälts minskar är det svårare att följa rörliga föremål. Att följa ett rörligt objekt med 10x kikare är svårare än med 8x. Det kan vara svårare att hitta ett objekt på långt håll med 10x kikare eftersom du måste vara bättre på att sikta. Men ett föremål sticker ut bättre vid högre förstoring, särskilt stjärnor. Okularet kan också ge ett bredare synfält. Dessa är särskilda vidvinkel kikare. Med vidvinkel kikare har du ett kort eye relief tillsammans med extra tyngd och optisk distorsion på billigare modeller.

Skärpedjupet är hur mycket av vyn som fortfarande är i fokus bakom och framför objektet. Skärpedjupet ökar proportionellt med avståndet: skärpedjupet är mycket större på 20 meter än det är på 6 meter. Skärpedjupet minskar också allteftersom förstoringen ökar. I praktiken, när ett objekt flyttar på sig och det avstånd från dig förändras. Du kommer behöva justera fokus oftare eller om du tittar på två objekt, så kan en vara ur fokus.

test av bästa och billigaste kikarna

Optisk kvalitet beskriver monteringen, linsbeläggning, och vilken typ av glas som används. Dessa saker kommer mer än något annat att påverka kvaliteten på bilden och ljusstyrkan. Detta är vad som skiljer en bra kikare från en sämre. När ljuset kommer in optiken måste det fokuseras på en bild med minimal förlust för att få så ljus och skarp bild som möjligt. När ljusets olika färger (tänk dig regnbågens färger) passerar genom linserna, bryts de i något olika vinklar, liknande en prisma eller kromatisk aberration. Olika linser har olika former, typer av glas och mönster som används för att få var och en av grundfärgerna att fokusera på rätt sätt vid rätt punkt. Okorrigerat ljus ger suddiga bilder med snedvridningar och grumliga färger. Optiska tillverkare använder mycket tätt (ED, HD, SD) glas och mineraler såsom fluorit (FL) för att begränsa ljusets brytning. De brutna ljusvågorna kallas för avvikelser. Andra exempel på avvikelser är astigmatism, sfärisk och koma.

Optisk antirefelxbehanling (coating): När ljuset träffar en glasyta så kan upp till 5% av ljuset reflekteras och sprids bort från dina ögon. Med upp till 20 olika glasytor så kan en betydande mängd ljus gå förlorad i spridningen. Rådande optiska antireflexbehandlingar kan minska detta till mindre än en fjärdedels procent. En behandling ökar kostnaden, liksom kvaliteten på behandlingen. Den måste vara mycket tunn tunn och jämn. Lite för tjock eller tunn, och behandlingen kommer inte fungera effektivt. När man jämför behandlingar kommer man att se följande villkor:

  • Coated (C) Optik: Enkel antireflexbeläggning på åtminstone en linsytan.
  • Helbelagd (FC) Optik: flera antireflexbehandling på åtminstone en linsytan.
  • Flerbelagd (MC) Optik: enkel antireflexbeläggning på alla linsytorna.
  • Fullt flerbelagd (FMC) Optik: flera antireflexbehandling på alla glasytor.

se de bästa små kikarna

Fokusering: Enkel fokusering är en viktig faktor att beakta när man väljer kikare. För inställning av fokus använder de flesta kikare en central fokuseringsskruv som man vrider på medan man tittar genom optiken. Att få till den skarpaste fokusen kan kräva mycket finjustering. Det kan göras på flera sätt. Du kan öka antalet varv som det tar att fokusera, vilket gör justerings finare. Detta fördröjer fokuseringsprocessen. Den extra tid som behövs för att fokusera kan vara skillnaden mellan att få en bra bild av ett rörligt objekt eller inte.

Varierad hastighet av fokus tillåter en snabb vridning av skruven för att grovjustera medan långsam vridning ger finjustering. Detta system fungerar mycket bra, men tar tid att vänja sig vid. Användningen av två separata fokuseringsskruvar, en för grov och en för finjustering av fokus, kan också användas, även om de är ovanliga. Man ska ven kolla på hur hur lätt och mjukt systemet är.

Fokuseringsskruven bör vara bekvämt placerad under pekfingret när du håller i kikaren. Den ska fungera jämnt och smidigt utan att vara glapp, trög , eller oegentligheter i rörelsen. Fokuseringen kan även vara intern eller extern. Interna system använder ett linselement inuti systemet som rör sig fram och tillbaka. Externa system flyttar okularet fram och tillbaka. Oberoende fokuseringssystem så finns en central ring vid varje okular och tillåter dig att manuellt fokusera varje öga.

Det fria fokus systemet brukar finnas på stora kikare som används för astronomi eller militära ändamål. Det finns kikare som är ”fokus-fria” eller som har ”fast fokus”, de har inte någon fokuseringsmekanismen annat än en justering av okularet som är avsedda för att anpassas till användarens ögon och sedan fixeras. Kikare med fast fokus är bra för action eftersom du inte behöver justera fokus. Fokuset är helt enkelt förinställt på cirka 12 meter till oändlighet. Dessa kikare kräver stort skärpedjup, vilket kräver en lägre förstoring, såsom 7x.

bästa pris

Vädertålig: Det finns två olika beteckningar som vanligen används när man talar om väderbeständighet. Skillnaderna är: en väderbeständig optik är en som tål lättare regnskurar men som inte klarar av nedsänkning i vatten eller långvarig användning i våt väderlek. Vädertålig eller vattentät optik betyder att optiken inte bör klara av att motstå vattenintrång under de flesta förhållanden. Ibland är de till och med rankade att klara av ett visst djup av nedsänkning under en tidsperiod. Vissa tillverkare kan även ha ett IP (International Protection) betyg. Kikare med extern fokusering är förseglade med en ”o” ring, och med tiden dessa kan slitas ut, torka eller skadas. Resultatet blir att fukt och/eller damm kan komma in i det inre, sätta sig på optiken och försämra sikten.

Armor är en yttre beläggning av gummi eller syntetiskt material. Detta skyddar kikaren från repor och yttre skador. Det kan också göra kikaren lättare att hålla. En gummibeläggning gör inte kikaren vattentät.

Gasfylld är kikare som har fyllts med en gas som kväve för att förhindra inre kondens. Det kan hända när en kikare går från en varm miljö till en kall miljö, eller vice versa. Det orsakar kondens inne i den interna optiken vilket gör att den blir immig. Med tiden kan även mögel bildas från upprepad kondens. De flesta vädertåliga kikare är gasfyllda, men inte alltid.

Bäst i test kikare

Användningsområden för kikare

När du väljer kikare står inför flera olika kompromisser. Kikare som du använder för astronomi kommer inte att vara kompakt och du kommer förmodligen inte att ta med den under vandring. Nedan är några saker att tänka på baserat på användning:

Kikare för vandring, natur och resor

För vandring, backpacking och resor så är förmodligen storlek och vikt din huvudsakliga oro. En takkantprisma eller en omvänd porroprisma är mer kompakt. Kolla efter kikare med ett objektiv mellan 32 mm och 20 mm. De flesta kompakta modeller har en förstoring av 6x, 7x, 8x, 10x. 7x och 8x ger en fin balans mellan förstoring och brett synfält. Föreslagen storlek: 8×25.

Fågelskådning & Jakt

Storlek och vikt är något man måste tänka på i naturbeskådning, men kompromissa inte alltför mycket. Kolla efter ett objektiv mellan 35 mm och 42 mm. Du kan använda en kikare som har ett objektiv på 50 men det kommer att öka vikten. För förstoringen, håll dig till 7x, 8x, eller 10x. Lägre förstoringsgrad kommer att ge dig ett bredare synfält, och högre förstoringsgrad kommer att ge mer detaljer. Om din primära användning kommer vara bland stora öppna ytor, satsa på mer förstoring, som ett par 10×42. För tätt skogsområden satsar du på lägre förstoring och ett bredare synfält som 8×42. 8×42 är den mest populära storleken på kikare för fågelskådning och djurliv.

Marint syfte – kikare till båten

När man är ute på vattnet så är en robust vattentät konstruktion nödvändig. Låg förstoring kommer göra det lättare att se på en guppande båt. 7x till 8x förstoring bör vara tillräckligt. Du kommer också att ha ett större objektiv. Kolla efter ett objektiv som är lika med eller större än 35 mm. Föreslagen storlek: 7X50.

Kikare för astronomi

När man tittar på himlen under natten så kommer ett stort objektiv att hjälpa en att samla in mer ljus. Ökad förstoring med samma öppning kommer göra bakgrunden mörk. Det gör det möjligt för stjärnorna att sticka ut. Mindre förstoring kommer ge dig ett bredare synfält. Du kanske också vill överväga en kikare som kan monteras på ett stativ. Kolla efter ett objektiv som är 42mm eller större. Förstoringen för handhållna kikare bör vara mellan 8X och 12x. Är det större kommer du behöva ett stativ eller enbent. Föreslagen storlek: 10X50.

Här är för övrigt en bra video som går igenom några smarta tips på vad man ska tänka på när man köper en kikare för en specifik aktivitet:

Slutsats

Kom bara ihåg att den bästa kikaren är den som du använder. Om den är bekväm och fungerar för det du vill ha den till, då det den rätta kikaren. Om du funderar på att uppgradera din nuvarande kikare så kan du överväga att donera din gamla.

(Vanliga söktermer: test av kikare, bästa kikare, kikare fågelskådning, bästa fågelkikaren, tubkikare test, minikikare test, liten bra kikare, lätt fågelkikare, kikare test 2017, kikare 10x42 test)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner