Kalorier förbrukade vid löpning jämfört med Zumba-danspass

2 min


Både Zumba-danspass och löpning ger en god kaloriförbrukning och kan leda till viktnedgång samt förbättrad kondition. Det är svårt att peka ut en av dom som bättre än den andra. Den bästa träningsformen är den du föredrar mest och troligen kommer utföra regelbundet. Danspass kan vara ett bra val om du tycker om att träna i grupp och löpning är bättre om du föredrar en mer meditativ träning på egen hand. Om du aldrig har tränat förut är det bra att konsultera en läkare först.

jogging löpning

Kaloriförbrukning vid löpträning

Den exakta kaloriförbrukningen vid löpträning beror på hastighet och vikt. En person som väger 70 kilo och joggar lätt i 8 kilometer i timmen i 30 minuter har en uppskattad kaloriförbrukning på 298 kalorier, eller 9.9 kalorier i minuten. Genom att öka hastigheten något kan kaloriförbrukningen snabbt stiga till 11.1 kalorier per minut. Vid en hastighet av tio kilometer i timmen räknas det som löpning och kaloriförbrukningen kan stiga till 12.4 kalorier i minuten.

Kaloriförbrukning vid danspass, exempelvis Zumba

Intensiteten är avgörande för kaloriförbrukningen vid danspass, exempelvis Zumba, och är i sin tur beroende av instruktören som leder passet. Det amerikanska rådgivande institutet, The American Counsil on Exercise (ACE), har studerat Zumba och verifierat att den genomsnittliga kaloriförbrukningen per person ligger på 9.5 kalorier i minuten. Det är jämförbart med en lättare löpning. Den genomsnittliga kaloriförbrukningen per pass låg på 369 kalorier med en längd på 32 till 52 minuter.

Intervallträning kontra jämviktsträning

Bortser vi från kaloriförbrukning har Zumba en fördel jämfört med ett längre löppass i jämnt tempo. Enliogt ACE är Zumba, som träning, jämförbar med konditionskrävande intervallträning. En träningsform som ger ökad ämnesomsättning även en tid efter träningspasset. På konferensen ’The Integrative Biology of Exercise VI’ 2012 presenterades en studie som visade att intervallträning ger ett tillskott i förbrukning på 200 kalorier per dag efter träning. Intervallträning är enkelt att lägga till i en redan existerande träningsrutin genom att alternera kortare högintesiva sprintar med kort återhämtning mellan sprintarna.

Kaloriberäkning

För viktnedgång behöver kroppen förbränna mer kalorier än den får i sig, vilket är en av anledningarna att exempelvis Zumba eller löpträning är bra kaloriförbrukande aktiviteter för att gå ner i vikt. Det kan emellertid vara otillräckligt med enbart träning för att gå ner i vikt om kosten samtidigt innehåller för mycket kalorier. För att gå ner ett halvt till ett kilo behöver träningsmängden och kalorifröbrukningen kraftigt överstiga den dagliga livsuppehållande kaloriförbrukningen, som för män ligger på 1800 till 2000 kalorier och för kvinnor på 1200 till 1500 kalorier per dag. En rekommendation från University of Minnesota Medical School.

Källor