Hur du snabbt inviger och ”går in” löparskor [GUIDE]

2 min


Löparskor är den viktigaste utrustningen för alla löpare. Att noga välja ut och inviga och gå in löparskorna kan innebära skillnaden mellan en smidig löptur och en jobbig sådan, som kännetecknas av blåsor och smärta i fötterna och lederna.

Guide

Steg 1

Börja inviga skorna redan innan du köper dem. Vilken tidpunkt på dagen du köper skorna är en viktig faktor när det gäller att välja skor som du kan vänja dig vid. Handla sent på eftermiddagen, när fötterna har svällt till den storlek du oftast kommer ha när du springer.

löparskor

Steg 2

Leta efter löparskor som har minst 1,3 cm mellanrum mellan din längsta tå och skon. Detta betyder ofta att du kan behöva köpa skor som är en halv till en hel storlek större än dina vardagsskor.

Steg 3

Prova skor i affären medan du bär den sorts strumpor som du oftast kommer bära när du springer. Eftersom strumpor är olika tjocka är det viktigt att du tänker på deras storlek när du köper nya skor.

Steg 4

Köp flera par löparskor om du har råd, särskilt om du springer dagligen eller springer långt. Du kan då byta skor varje dag för att förlänga skornas livslängd och förhindra ojämnt slitage.

Steg 5

Invig skorna genom att springa 95 – 115 km. Du bör planera att springa minst en lång sträcka i de nya skorna, som en del av invigningsprocessen, tillsammans med flera kortare sträckor.

Steg 6

Du bör börja gå in de nya skorna inför ett maraton eller annat lopp minst 4 – 6 veckor i förväg. Om vi pratar om ett långt lopp kan det vara nödvändigt att du köper ett par löparskor specifikt för detta lopp.

Steg 7

Köp skor från en särskild löparbutik, så kan du i vissa fall få en chans att testa dem på löpbandet innan du köper dem. När du springer bör du tänka på om det finns lösa områden runt hälen, och komma ihåg att det bör vara lite löst lugnt tårna, så att fotens framsida har utrymme och inte klämma åt runt tårna.

Tips & Varningar

Det spelar ingen roll hur mycket du ”går in” skorna om de inte har valts ut korrekt. Läs på innan du köper en löparsko för att avgöra vilken slags fot du har och vilka tillverkare som erbjuder löparskor som fungerar bra för just dig.