Hur du börjar ett träningsprogram för löpning (5 Steg)

2 min


Oavsett om du springer utomhus i en park eller inomhus på ett löpband, innan eller efter jobbet, ensam eller med en kompis, så kan det förändra hela ditt liv, både fysiskt och mentalt, att springa. Även om du aldrig varit särskilt aktiv tidigare så är det aldrig försent att börja löpträna. Att springa är en av världens populäraste träningsformer, och det är av en bra anledning: du kan räkna resultat samtidigt som du räknar kilometer.

löpning

Guide

Steg 1

Hitta de bästa löpskorna och eventuell annan löparutrustning. Det finns inget mer omotiverande än att ha ett bar löparskor som gör mer skada än nytta. Du bör köpa skorna från en affär som specialiserar sig på löpning. På så sätt kan de anställda hjälpa dig hitta ett par som passar dina fötter perfekt, och som ger rätt stöd och underlag.

Steg 2

Hitta en plats att springa på. En av de bästa sakerna med att jogga är att det inte kräver ett gymmedlemskap. Hela världen är ditt löpband. Vädret kan dock hindra dig från att springa utomhus, och om du bor någonstans med extremt klimat kanske du vill överväga att jogga inomhus under dessa månader.

Steg 3

Lägg upp ett träningsprogram. Alla konditionsprogram bör inkludera minst tre träningsdagar i veckan. Tro det eller ej, men ju mer rutinmässigt ditt program är, desto lättare blir det att följa. Vissa joggar bättre på morgonen medan andra gör det bättre på kvällen. När du har hittat rätt tid bör du välja ut tre dagar i veckan att träna på. Att lägga till en eller två dagar när du har tid skadar förstås inte.

Steg 4

Stretcha innan och efter att du joggat. Det finns inget bättre sätt att behöva ge upp sin träning än med en skada. De flesta skador kan dock förhindras med att stretcha. En kort uppvärmning följd av stretchning kommer förbereda dig för alla joggingpass, precis som en snabb nedvarvning och mer stretchning kommer förbereda dig för resten av dagen.

Steg 5

Behåll motivationen. Oavsett om du pressar dig själv att nå nästa träd eller om du skriver upp alla kilometer så är motivation nyckeln till allt. Att börja jogga är mycket lättare än att hålla igång med det. Du kanske behöver en kompis att springa med, eller bara en iPod för att ge dig rätt stämning. Oavsett vad det är som fungerar, hitta det och släpp aldrig taget.

Tips & Varningar

  • Börja långsamt. Att påbörja ett joggingprogram betyder inte att du kommer kunna springa ett maraton om en månad. Vissa kan lägga till två extra kilometer per månad, medan andra behöver mycket längre tid för att bara klara av sin första kilometer. Oavsett vad du klarar av så måste du lyssna på din kropp. Oroa dig inte över distans eller takt. Att pressa dig själv för hårt kan faktiskt vara kontraproduktivt, orsaka skador och leda till att du tappar motivationen. Jogga istället i en bekväm takt, så kommer din prestanda att öka så småningom.