Trött på smärta i revbenen vid löpning? Här är lösningen!

2 min


Om du har sprungit en del finns det goda chanser att du upplevt smärta precis under revbenen. Denna smärta kallas ofta för håll och kan göra det extremt obehagligt att springa. Det finns några sätt att hantera det.

löpning

Möjliga orsaker till håll

Det finns flera möjliga orsaker till att du får håll när du springer. En teori är att de pumpande benen och den snabba andningen orsakar ett slags nypande i magen som förhindrar ett normalt blod- och syreflöde, vilket leder till kramper. Smärtan kan också uppstå om du tränar efter att du ätit en måltid eller om du ätit mat med mycket fett: att fylla magen så kan utsätta diafragman för stress, och diafragman sitter precis under lungorna. Håll kan också uppstå på grund av att ligamenten i diafragman sträcks ut när du springer.

Hantera håll som beror på oregelbundet syreflöde – del 1

Håll känns som en skarp smärta i sidan av torson, precis under revbenen. Om du känner den här sortens smärta uppstå när du springer bör du sänka farten och försöka andas djupare. Detta ger kroppen mer tid att ta in syre, vilket hjälper om hållet orsakats av ett oregelbundet syreflöde. Om det behövs kan du minska intensiteten i din träning och få in ännu mer syre genom att sakta ned till att bara promenera, och placera händerna på huvudet. I de flesta fall avtar smärtan relativt snabbt, så att du kan fortsätta träningen.

Hantera håll som beror på oregelbundet syreflöde – del 2

Om obehaget inte går över efter att par minuter när du saktad ned och andats djupt bör du ta en tillfällig paus från träningen. Sluta gå och böj dig framåt från midjan. Spänn sedan magmusklerna och fortsätt andas djupt. Hållet bör upphöra och du kan fortsätta med träningen. Låt kroppen vänja sig vid träningen igen genom att gå i ett par minuter innan du börjar springa igen.

Hantera håll som beror på mat, sträckta ligament och uttorkning

För att minska risken för håll bör du undvika att äta i två timmar innan träningen, så att du inte springer med en full mage. Innan du springer bör du äta måltider som främst består av kolhydrater, som pasta, eftersom det är enkelt att smälta. Träna även kärnan regelbundet: att ha starka magmuskler och muskler i den lägre delen av ryggen minskar risken för håll. När du vet att du ska springa i 60 minuter eller mer bör du planera in korta stopp var tionde till femtonde minut, och dricka 2 – 3 dl vatten. Detta kommer göra att du håller dig återfuktad utan att magen blir för full.

Källor