Hur ofta bör man väga sig? Här är bästa knepen och tipsen!

2 min


Vissa personer kan känna sig ängsliga eller upprörda efter att ha stigit upp på vågen och sett resultatet. För den som lyckas hålla sin vikt kanske regelbundna vägningar känns meningslösa. Oavsett om du vill gå ner i vikt eller om du bara kämpar för att behålla din nuvarande vikt kan dagliga invägningar vara ett enkelt sätt att undvika en överraskande viktuppgång.

Dagliga vägningar

MayoClinic.com skriver att vikten kan variera med något kilo per vecka, och därför kanske det känns onödigt att väga dig varje dag – det är trots allt osannolikt att du kommer gå upp i vikt på bara 24 timmar. Men flera experter, inklusive författaren om viktnedgång Irene Rubaum-Keller, påpekar att en daglig vägning är det bästa sättet att hålla dig uppdaterad om din vikt.

Samma tid varje dag

Din vikt kan variera enormt under dagen beroende på din kost och ditt vätskeintag. För att undvika missledande information föreslår Rubaum-Keller att du väger dig samma tid varje dag – helst så fort du gått upp på morgonen. Att hålla koll på hur vikten fluktuerar från dag till dag låter dig inte bara övervaka vikten, utan även utvärdera vilka kostförändringar som påverkar din vikt. Du kanske till exempel märker att vikten ökar mycket dagen efter att du ätit väldigt många kalorier.

Anteckna resultaten

Om du tänker vara noggrann med att hålla koll på vikten kan du ha en liten anteckningsbok nära vågen. Skriv ner datumet och vikten för varje vägning och skriv ner eventuella förändringar i kost eller livsstil som kan ha orsakat en uppgång eller nedgång. Om du till exempel var ute och vandrade i fem timmar kanske du brände tillräckligt många kalorier för att gå ner i vikt, beroende på hur korrekt din våg är. Att föra viktdagbok håller dig också ansvarig i vardagen: om du vill gå ner i vikt och håller det i åtanke kanske det hindrar dig från att gå tillbaka till buffébordet för tredje gången.

Daglig statistik

Det kanske verkar överdrivet, men data visar faktiskt att daglig övervakning av vikten spelar en stor roll i huruvida man ska lyckas gå ner i vikt. En studie från National Weight Control Registry visade att bland de mer än 3 000 deltagarna var de som vägde sig själva dagligen mer lyckade i sin viktnedgång och i att undvika viktuppgång i framtiden. De som vägde sig själva mer sällan upplevde en ökad risk för viktuppgång.

Källor