Sportcoachen: Hur du blir 100% motiverad i simning [5 Steg]

2 min


Tävlingsatleter har en tendens att jobba hårt för att nå sina mål, men de är ändå mänskliga och kan bli utbrända ibland. Om du har ett stort lopp eller en simtävling framför dig kan atleterna du tränar med kanske jobba så hårt att du behöver hjälp att behålla motivationen.

simmare tävling atlet

Guide

Steg 1

Hjälp dem fastslå långsiktiga mål. Att ha ett slutgiltigt mål ger atleter något att tänka på när det börjar kännas tufft, skriver dr. Jim Taylor i Psychology Today. För en tävlingssimmare kanske detta mål är att delta i OS, vinna en nationell tävling eller få ett idrottsstipendium. När en atlet verkar tappa motivationen kan du påminna denne om detta långsiktiga mål.

Steg 2

Dela med dig av böcker, affischer eller filmer med inspirerande meddelanden. Dr. Taylor föreslår att man sätter upp bilder på atletens störste konkurrent så att atleten kan fokusera på att slå den personen i nästa lopp.

Steg 3

Få träningen att verka mer som en tävling, säger Kirk Mango som är en motiverande talare och sportcoach från Illinois. Många atleter motiveras av tävlingsaspekten i deras sport, så det kan vara bra att ha ett lopp i veckan där lagmedlemmar får tävla mot varandra eller mot medlemmar från andra lag.

Steg 4

Gör utrymme för lite variation. Även om ditt huvudfokus ligger på simövningar kan de vara bra att ta med träning på land och träning med vikter. Om atleterna verkligen är omotiverade kan du schemalägga en ”rolig” dag där ni vandrar längs en vandringsled, till ett vattenfall, eller spelar fotboll eller gör något annat som inte känns som vanlig träning, men som ändå aktiverar dem.

Steg 5

Uppmuntra simmarna att vila när du ser tecken på överansträngning. Att jobba på 110 % hela tiden kan leda till flera överansträngningsproblem, inklusive trötthet, humörsvängningar, minskad motivation, sömnproblem och en massa andra problem. Använd en mer varierad rutin under en period. Denna kan inkludera mer träning med mellanhög intensitet istället för ständiga övningar med hög intensitet. I mer extrema fall kan atleten behöva ett par dagar – eller till och med ett par veckor – med vila, helt utan träning.

Tips & Varningar

Förväxla inte effekterna av otillräckligt näringsintag eller vätskeintag med minskad motivation. Se till att atleterna får i sig tillräckliga nivåer av kolhydrater, fett och protein baserat på deras längd, vikt och aktivitetsnivå. Inomhuspooler kan vara varma och fuktiga, vilket kan leda till uttorkning. Se till att simmarna dricker små mängder vatten konsekvent under träningen.

Källor