Vill du kvalificera dig till Ironman på Hawaii? Gör så här

3 min


Massor med lopp lika långa som Ironman i Kona – som består av 3800 m simning, 180 km cykling och 42,2 km löpning – hålls varje år, men ingen har samma prestige som Ironman Hawaii. Endast 2.000 idrottare tävlar i oktober i den ikoniska Ironman World Championship, medan mer än 80.000 vill vara med. 2,5 procent av de tävlande kvalificerar vid en annan Ironmantävling med samma distanser och erbjudas en plats. Dessutom lottas några till att tävla och andra kommer från välgörenhet och ytterligare några är tidigare tävlande.

löpning

Kvalificera sig per åldersgrupp

Varje tävling som kvalificerar till Ironman delar ut åtminstone en Kona kvalplats per åldersgrupp. De flesta tävlingarna erbjuder 50 platser. År 2013, kan fyra halva Ironmantävlingar – Eagleman, St Croix, Auckland och Japan – erbjuda kvalificerande platser de också. Halv Ironman består av en 1900 m, 90 km cykling och 21 km löpning. Du förtjänar en plats genom att placera dig i eller nära toppen i din åldersgrupp. Hur många platser som är tillgängliga beror på antalet övriga deltagare i den kategorin. Till exempel, de mest populära åldersgrupperna är 35 till 39 och 40 -44 för båda könen så de tenderar att ha flera platser, medan mindre populära åldersgrupper såsom kategorin 70- till 74-åringar kan bara erbjudas en plats.

Tävlingen Ironman

Du måste vara närvarande vid utdelningen av platser och avslutningsceremonin som vanligtvis hålls dagen efter en officiell Ironman 140,6, då du betalar för din plats till Kona. Vinner du din åldersgrupp är du nästan garanterad en plats till Kona, men om vinnarna i din åldersgrupp redan har kvalificerat sig, går turen till den näst bästa idrottaren. Till exempel, säg att du kommer på åttonde plats i din åldersgrupp och fem platser finns. Om de som kom etta till fyra redan har kvalificerat sig, men inte är närvarande eller vägrar platsen får du platsen till Ironman World Championship. ”Triathlon Competitor”-tidningen rapporterar att vid mer än hälften av alla hela Ironman tävlingar som hölls mellan oktober 2012 och oktober 2013 gavs mer än 50 procent av de kvalificerade platserna till idrottare lägre än på nionde plats i deras åldersgruppskategorier. Om en åldersgrupp inte har några kval eller inga anspråk på slots, omfördelas dessa tider till en annan åldersgruppskategori av samma kön med största antalet idrottsmän i förhållande till slots.

Kvaltider

Ingen specifik tid är nödvändig för kvalificering, bara en som är snabbare än dina konkurrenter. Kon- kvalificeringstiderna förbättrades i genomsnitt med 2 procent från 2011 till 2012 och till 2012 till 2013 säsongen. Hur snabbt du slutför ett lopp dikteras av den speciella banan och villkoren. För att ge något sammanhang, under 2012-2013 säsongen för män i åldersgruppen 40 till 44, var de långsammaste kvaltiderna mellan 9 timmar 23 minuter till 10 timmar 19 minuter. För kvinnor i åldern 35 till 39, var de långsammaste kvaltiderna från 9 timmar 23 minuter till 11 timmar 47 minuter.

Professionella triathleter

Professionella triatleter kvalificerar sig för Kona baserat på ett poängsystem. Högst 40 poöng för manliga idrottare och 28 poäng för kvinnliga idrottare. Idrottare samlar poäng på Ironman och halv Ironman. Poängen ges till topp fem placeringar på fem märkta lopp – minst ett och högst tre bör motsvara ett Ironman. Poängsäsongen börjar vanligtvis i augusti och sträcker sig in i augusti året därpå.

Särskilda kategorier

Superfrog triathlon, som hålls i september i Coronado, Kalifornien, fungerar som en kvalificerande tävling för idrottare som vill in i den militära delen av Ironman VM. Denna halva Ironman, skapad av Navy Seals 1979, har 20 platser tillgängliga för militär personal i något land. Handcykelidrottare kan kvalificera sig på Ironman Cairns, Ironman 70,3 Luxemburg och Ironman 70,3 Buffalo Springs Lake. De två första av dessa tävlingar erbjuder bara en plats i varje kön, medan Buffalo Springs Lake erbjuder platser till de två främsta männen.

Alternativa platser

Omkring 7.000 personer deltar i lotteriet för att vinna en av 100 platser till VM. Upp till ytterligare 100 personer är valda som äldre deltagare. För att kvalificera sig för dessa platser, måste du ha tävlat minst 12 hela Ironman-märkta tävlingar, aldrig tävlat i Ironman-VM, ha deltagit i åtminstone ett helt Ironman tävling under de senaste två åren och vara registrerad för att tävla om en helt Ironman tävling det året som du vill tävla Kona. Välgörenhetsplatser auktioneras ut på eBay, med ett startbud på $ 10.000. Alla intäkter för dessa platser går till Ironman Foundation. Kval och tävling vid Kona ett år garanterar dig inte ett återbesök, heller. Endast den professionella mästaren i varje åldersgrupp och handcykelmästare från respektive kön får en plats till nästa års tävling.

Källor