Hur man gör en kullerbytta – Guide för Nybörjare

1 min


Att göra en kullerbytta är en av de första övningarna som lärs ut när man tränar gymnastik. Det kallas för en framåtkullerbytta och hjälper dig bemästra en grundläggande, framåtriktad rörelse som används i mer avancerade rörelser, som volter och liknande.

Även den som inte tränar gymnastik kan få ut mycket bra av att göra kullerbyttor. Det är en utmanande övning som stärker och bygger upp musklerna i armarna, benen och magen, samtidigt som de stärker din medvetenhet om kroppen och musklerna. Fråga alltid en läkare innan du provar på en ny sport eller träningsform, särskild om du har tidigare skador eller ett medicinskt tillstånd.

Guide

Steg 1

Huka dig med knäna tätt ihop och händerna platt på golvet framför dig. Fingrarna ska vara lätt särade och riktas framåt.

Steg 2

Böj hakan mot bröstet.

Steg 3

Rulla framåt, på baksidan av din axel. Tänk dig att huvudet är navet i ett hjul och att du rullar kroppen runt det.

Steg 4

Tryck ifrån med benen och fötterna så att kroppen rullar ett helt varv. Se till att du alltid håller huvudet ”instoppat”, med hakan mot bröstet.

Steg 5

Återvänd till den hukande positionen och stå på trampdynorna när du avslutar kullerbyttan. Sträck ut armarna för att hålla balansen och stå upp.

Tips & Varningar

  • Utför kullerbyttan på en lutande matta eller i en kulle med gräs om du tycker att övningen är svår. Du kan ta hjälp av en partner som håller i höfterna och som försiktigt trycker benen uppåt, över axlarna.
  • Du får aldrig låta baksidan av huvudet nudda marken, eftersom detta kan skada nacken. Låt en del av kroppsvikten hamna på armarna, så att huvudet och nacken inte belastas lika mycket. Gör alltid kullerbyttor på mjuka ytor som en matta eller på gräs. Att göra dem på hårda ytor kan irritera och skada ryggraden.

Källor