5 Steg: Hur du hanterar blåsor (förebygga + akut lösning)

2 min


Blåsor kan vara mer än smärtsamma irritationer. Om de inte behandlas kan blåsor bli infekterade och leda till svårare medicinska besvär. Blåsor brukar formas av friktion på handflatorna eller bakom hälen på foten, men de kan formas var som helst på kroppen där den får mycket friktion. Som tur är kan smärtsamma blåsor lätt behandlas.

skador, vård

Steg 1

Förebygg blåsor. Det bästa sättet att hantera blåsor är att undvika att få dem till att börja med. Använd handskar när du arbetar med händerna för att slippa att blåsor formas på handflatorna. Ha på dig strumpor när du är ute och går, med skor som passar rätt. Om du märker att din fot glider i skon lägg ett plåster om hälen för att skydda mot slitage från skon.

Steg 2

Håll blåsan ren. I det tråkiga fallet att du får en blåsa är det viktigt att du håller området rent för att förhindra infektion. Använd en mjuk tvättlapp med vatten och desinfekterande tvål för att försiktigt tvätta blåsan om omkringliggande området. Blåsor är känsliga och det kan vara smärtsamt att tvätta, men det är viktigt att det hålls rent. Om det blir infekterat kommer det göra mycket ondare än att hålla det rent från början.

Steg 3

Använd desinfekterande kräm för att hålla bakterier borta från området. Tryck ut en klick kräm på en bomullstuss eller ett rent finger (tvättat med tvål) och gnugga lätt krämen på blåsan och intilliggande området. Krämen kommer arbeta sig in i huden och skydda från innanför huden såväl som på blåsans yta.

Steg 4

Håll dig från att träna vidare. Hur du än fick blåsan är det viktigt att du inte fortsätter träna tills blåsan har fått tid att läka. Det är inte alltid möjligt, men det är bäst att försöka hindra blåsan från att bli värre eller spricka.

Steg 5

Smäll blåsan. Om blåsan blir infekterad ändå eller om den inte läker kan det vara nödvändigt att spräcka blåsan. Skölj en nål med alkohol i en timme för att sterilisera den. Efter att ha rengjort området runt blåsan använd nålen för att försiktigt peta ett lodrätt hål i blåsans bas. Tryck försiktigt med fingret för att få ut vätskan och sedan rengör området igen och lägg på desinfekterande kräm.