Level 1-certifikat i CrossFit: Så här lyckas du med kursen

2 min


För att få ett certifikat i ”Level I” CrossFit behöver du gå kursen för detta och klara av ett skriftligt prov. Att få certifikatet är minimumkravet för att du ska få öppna en egen CrossFit-studio, och ett förkrav för den som vill gå på något av de mer avancerade träningsseminarierna för CrossFit. Seriösa idrottare som inte planerar att coacha skaffar sig ofta Level 1-certifikatet eftersom det fokus som ligger på korrekta kroppstekniker kan hjälpa dem i deras egen träning.

Vad du lär dig

Certifikatkursen för CrossFit Level 1 tillhandahåller instruktioner i klassrummet och mer praktiskt jobb i små grupper, som baseras på metodologin och rörelsen i CrossFit – allt du behöver för att undervisa egna CrossFit-klasser. Träningsdelen har rätt låg intensitet, så du får chansen att rätta till dina egna kroppsmekanismer och öva på att rätta till andras kroppsmekanismer. Det här förbereder dig inte bara för att träna andra, det är också värdefull feedback och träning för seriösa CrossFit-atleter som kanske inte är intresserade av coachning.

Om provet

Certifikatkursen CrossFit Level 1 är två dagar lång, med ett skriftligt prov den andra dagen. Du får ett mejl med information om huruvida du klarade eller misslyckades inom 5 – 7 dagar efter provet, och det finns ingen annan skala än det. Ditt papperscertifikat kommer på posten inom fyra veckor om du bor i USA, och sex till åtta veckor om du bor i ett annat land.

Kostnad och förnyelse

Sedan februari 2015 kostar Level 1-kursen och provet $1000, och om du får certifikatet är det giltigt i fem år. För att förnya certifikatet måste du gå om kursen och klara provet, men du betalar endast $500 för förnyelse. Om du misslyckas på det första försöket betalar du endast $150 för varje förnyat försök nästa år.

När du klarat det

Att klara CrossFit Level 1-kursen medför att du nu får kalla dig en CF-L1, eller ”CrossFit Level 1 Trainer”, vilket är minimumkravet för att få öppna en egen CrossFit-studio, även kallad en ”box”. Ett Level 1-certifikat är också ett krav för att få gå Level 2-kursen, som bygger på det du lärde dig under Level 1, och som förbereder dig för att ta CCFT-examen. (”Certified CrossFit Trainer”).

Andra certifikat

Ditt Level 1-certifikat är också förkravet för några mer avancerade certifikat. Dessa inkluderar CrossFit Competitor Trainer, för att träna seriösa CrossFit-atleter, CrossFit Gymnastics Advanced Trainer och CrossFit Weightlifting Advanced Trainer. Även om kurserna inte alltid anger Level 1-certifikat som ett förkrav kommer kunskaperna därifrån bidra till att du kan lära dig ny information snabbare och mer effektivt.

Källor