Att äta rätt efter sin blodgrupp representerar ett genombrott för individuell diet och kosthållning. De flesta har säkert märkt att de mår bättre av viss mat än av annan. Det beror på att vi har olika medfödd förmåga att tåla och smälta maten. Tyvärr är det inte en biologisk rättighet att kunna äta allt, och i dag intresserar sig allt fler människor för att äta enligt sina individuella förutsättningar.
Redan i Antiken observerade grekisk-romerska läkare att somliga mådde bra av att äta mycket frukt och grönsaker medan andra mådde bättre av att äta protein och fett.
Först under 1900-talet kunde man förklara sådana fynd vetenskapligt, bl.a. genom att koppla de fyra blodgrupperna (0, A, B och AB ) till sjukdom. En studie från 1921 visade att de med blodgrupp 0 var överrepresenterade när det gällde vissa sjukdomar som exempelvis magsår och ulcerös kolit, emedan blodgrupp A var mer utsatt för hjärt- och kärlsjukdomar.
Naturläkaren Dr James D´Adamo tog sin examen 1957. Efter sin fyraåriga utbildning studerade han sedan vidare vid flera stora kurorter i Europa. Han konstaterade att även om många patienter mådde bra av strikt vegetarisk kost med lågt fettinnehåll, dvs. den kosten som många kurorter byggde på, så fanns det alltid ett antal patienter som inte verkade må bra. Efter många år och ett stort antal patienter kunde han skönja ett mönster, han konstaterade att patienter med blodgrupp A tycktes må dåligt av kost som var rik på protein från kött, medan de mådde bra av vegetabiliskt protein, t ex från soja och tofu. Mjölkprodukter verkade också negativt på grupp A då de aktiverade slemhinnorna i bihålor och andningsvägar.
Patienter med blodgrupp 0 mådde däremot bra av proteinrik diet med mycket kött. James D´Adamos observationer låg till grund för att hans son Dr. Peter J. D´Adamo efter omfattande forskning kan förklara varför somliga matvaror närmast verkar som gift medan andra verkar som medicin. Kroppen kan reagera på matens innehåll av lektiner, vilket är en sorts protein med sockergrupper kopplade till sig. Dessa kan i olika grad binda sig till cellernas yta. Det som skiljer de fyra blodgrupperna åt är vilka sockermolekyler som finns på cellerna. Därför kan två personer med olika blodgrupper reagera på olika sätt fast de äter samma sak.
En granskning av 3000 olika matvaror visade att 2000 av dem innehöll lektiner som svårligen bryts ned i mage och tarm. När ett A-lektin kommer in i blodet på en person med blodgrupp 0 eller B kommer de röda blodkropparna att klumpa ihop och klibba fast och bilda små blodproppar som hämmar blodförsörjningen till de vener där detta sker. På lång sikt leder detta till sjukdom eller funktionssvikt. D´Adamo har utifrån denna erfarenhet behandlat ca. 5.000 patienter med allt från fetma, reumatism, högt blodtryck, förhöjt kolesterol, astma, ulcerös kolit etc., med blodgruppsanpassad kost.
Frågor och svar om Blodgruppsdieten och A-B-noll
Några vanliga frågor och svar som kan vara användbara när man planerar övergången för sig själv och familjen.
Vilken blodgrupp har jag?
Många människor vet inte vilken blodgrupp de tillhör.
Du kan själv på ett enkelt sätt ta reda på din blodgrupp genom att använda ett blodgruppskit ”Eldon Card” som köps i vår webshop.
Ett annat sätt är att bli blodgivare. Då tas alltid ett blodprov för att bl a fastställa din blodgrupp. Du får då reda på den vid första blodgivningstillfället.
Påverkar det allmänna hälsotillståndet och medicinska problem AB0-metod?
Det allmänna hälsotillståndet kommer att påverka svaret på alla de andra frågorna. Om du har något ovanligt eller allvarligt tillstånd ska du naturligtvis fortsätta att ha kontakt med din terapeut eller läkare. Om denne är motvillig till att du följer ”blodgruppsdieten” så överväg att hitta någon som är positiv istället.
Ska jag lägga om dieten direkt eller gradvis?
Du kanske har ätit mycket av de födoämnen som du bör undvika under en lång tid så det spelar inte så stor roll om du lämnar dem lite i taget. Det gör ju också att övergången känns angenämare. Börja med att lämna de värsta födoämnena som gör mest skada och arbeta vidare därifrån.
Hur noga behöver man följa dieten?
I boken ”Ät rätt för din blodgrupp” föreslås att för de flesta av oss räcker det att följa dieten till 70%. Att helt undvika vissa födoämnen och äta närmast uteslutande av de som är särskilt lämpliga kan vara omöjligt. Att däremot ta större portioner av de särskilt lämpliga och försöka minimera de som ska undvikas är mer överkomligt. Om man någon gång vid ett festligt tillfälle äter det som ska undvikas kan man ha överseende med det. Likaså om en mindre mängd av det som ska undvikas ingår i ett recept. Meningen är inte att bli uppslukad av ett schema som ska följas till varje pris i varje situation!
Behöver jag ta kosttillskott och i så fall hur mycket?
För de flesta av oss är det inte nödvändigt att ta stora mängder kosttillskott. De som kan rekommenderas är, proteinpulver B vitaminer och kalcium och eventuellt C vitamin. Kalcium är särskilt viktigt till barn som äter O grupp dieten eftersom den saknar mjölkprodukter. Andra vitaminer kan behövas till människor med särskilda sjukdomar eller bristtillstånd. Kom ihåg att det är viktigt att enbart köpa certifierade och pålitliga kosttillskott. Lyckligtvis finns det sajter som jämför kosttillskott.
Bör örter ingå i kosten och på vilket sätt?
Liksom med vitaminer och mineraler är de förmodligen inte nödvändiga. Däremot är vissa örter bra ersättning för sådant som man ska undvika exempelvis kaffe, läskedrycker och vissa kryddor. De kan också användas för sin medicinska effekt, t ex som smärtstillande och rogivande.
Kan man hitta matalternativ till det som skall undvikas i kosten?
För att göra övergången lättare finns idag mängder av alternativ till de produkter som ska undvikas. T ex ris eller sojamjölk istället för komjölk, dinkelbröd istället för bröd bakat på vete, sötpotatis istället för vit potatis, frukostflingor av ris istället för vete eller majs, arrowrot istället för majsstärkelse.
Är hård fysisk träning nödvändigt för mig med blodgrupp O?
En del människor ryggar inför rekommendationerna till O-gruppen när det gäller fysisk träning särskilt om de inte varit så aktiva tidigare. Om du inte redan joggar eller gör aerobics så försök hitta något som du gillar att hålla på med. Att promenera i rask takt, cykla eller dansa, rida… listan kan göras lång. Gör gärna flera olika saker, det viktiga är att du håller igång.
Går det att kombinera blodgruppsdieten med andra dieter?
En del människor vill kombinera en annan typ av diet med ”blodgruppsdieten”. Du kan då använda dig av ”blodgruppsdieten” för att välja födoämnen och sedan passa in dem i den andra dieten. Den andra dieten kan gälla särskilda mattider, kosttillskott, portionsstorlekar, kaloriräkning eller något annat. Försök undvik de födoämnen som ska undvikas enligt ”blodgruppsdieten” och se till att få tillräckligt med protein även om det bara är vegetabiliskt protein.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.