Påverkar hormonförändringar löpning?

Hormoner utsöndras av det endokrina systemet och har flera olika roller, från att reglera kroppstemperaturen till växt och utveckling. Dessa biokemiska förändringar kan vara subtila, men de kan också vara tillräckligt markanta att de påverkar dina dagliga åtaganden. Detta är mest uppenbart när det kommer till de månatliga hormonförändringarna som följer med en kvinnas menscykel. Män kan också påverkas av hormonförändringar vilket kan leda till förstärkt libido och humörförändringar.  Genom att förstå sig på hormonernas cykliska natur kan man även förstå hur de påverkar ens löpning.

Kvinnor

Den hormonväxling som är vanligast för kvinnor att uppleva är den månatliga menstruationscykeln, vilket utspelar sig i tre faser, alla med unika hormonutsöndringar. Utöver hormoner, förklarar triathleten och löpningscoachen Amanda McCracken i Running Times i artikeln ”Hur menstruation påverkar din löpning” din kropps användande av andra biokemikalier, såsom glykogenförändringar i respons till varje menstruationsfas. Detta kan leda till förändringar i aptit, blodsockerstabilitet, energinivåer och hur mycket vätska du kan behålla i kroppen. Dessutom publicerades en forskning år 2005 i ”Environmental, Exercise and Respiratory Physiology” som kom fram till att regleringen av kroppstemperaturen i kvinnokroppen fluktuerar i respons till hormonförändringar.

Män

Testosteron är det hormon som går att finna i större kvantitet hos män, fast de har också en mindre mängd östrogen. Testosteron, förklarar ”Encyclopedia of Social Psychology”, har en stor påverkan på fysiologin och främjar kemiska reaktioner och påverkar måttet av aggression, styrka och social dominans. Nivåerna av testosteron, fortsätter encyklopedin, fluktuerar även, och kan influeras av känslan av konkurrens. Faktorer såsom temperatur, årstidsväxlingar och reproduktiv aktivitet kan påverka mäns testosteronnivåer.

Löpning och hormoner hos kvinnor

För kvinnor så kan månatliga hormonförändringar, speciellt högre nivåer av östrogen, skada dina atletiska prestationer. Östrogenproduktionen, förklarar triathleten och löpningscoachen Amanda McCracken på sidan Running Times, börjar öka runt den 14de eller 15de dagen av ägglossning, ungefär sju dagar efter slutet på mensblödningen. Därifrån så fortsätter östrogenökningen tills det når sin topp runt ungefär den 28de ägglossningsdagen. Vid den här tiden så främjar de höga nivåerna av östrogen användandet av fett som bränsle för kvinnans kropp, vilket ökar behovet av kolhydrater. Otillräckligt med kolhydrater parat med höga östrogennivåer kan försämra ens löpningsprestationer.

Löpandet och hormoner hos män

Trots att män inte upplever de månatliga cyklerna som kvinnor gör, så kan hormonförändringar ske på grund av diverse hälsotillstånd och ålder. Testosteronnivåer kan sjunka med åldern och vid för höga stressnivåer. Som ett resultat av låga testosteronnivåer så kan män känna mer utmattning, gå upp i vikt och förlora sina tonade muskler, förklarar St. Louis Men’s Clinic online i ”Low Testosterone Treatment”.

Andra hormoner

Din kropp har fler hormoner än bara östrogen och progesteron. Faktum är att de flesta biokemiska processer i din kropp främjas av hormoner. Insulin, ett hormon som utsöndras av din bukspottkörtel, kan ha en betydlig effekt på dina löpningsprestationer när det fluktuerar. Detta hormon hjälper till med att återställa dina blodsockernivåer till det normala i respons med att du äter, vilket skapar en produktion av socker. Förändringar i nivåerna av insulin kan leda till förminskade energinivåer, vilket kan försämra din förmåga att springa utan att tröttas ut. Generellt sett är hormoner självreglerande, dock kan en hälsosam diet och tillräckliga mängder vätska maximera deras effektivitet.

Källor