Tricket som höjer din förbränning & minskar dödsrisken 15%

2 min


Att gå upp för trappor istället för att ta hissen kan höja metabolismen/ämnesomsättningen och rädda ditt liv. Att gå i trappor kräver energi, vilket tvingar metabolismen att börja arbeta. Metabolism är den kemiska process som ansvarar för alla organs funktionalitet, som andning, cellreparation och matsmältning. BBC rapporterar att den som lever ett stillasittande liv kan minska risken för en för tidig död med 15% om de börjar ta trapporna. Ämnesomsättningens hastighet avgörs av vilken hastighet du går med. Därför kan det, även om det absolut har sina fördelar, inte räcka med att bara gå i trappor om man vill bränna fett och gå ner i vikt.

Förbjud hissen

Att ta trapporna istället för hissen kan förbättra din fitnessnivå. Forskare från University of Geneva utförde en studie under 12 veckor där deltagare ombads välja trapporna istället för hissen på jobbet. Studien visade att deltagarnas lungkapacitet, kolesterol, blodtryck och kondition förbättrades. Genom att välja trapporna kan du effektivt bidra till de rekommenderade 30 minuterna för din dagliga träning. Det är dock viktigt att notera att deltagarna var stillasittande personer, vilket kan betyda att fysiskt aktiva personer kanske inte kan dra lika många fördelar utan att öka intensiteten.

Kalorier du kan bränna

En person som väger 77 kilo kan bränna över 600 kalorier genom att gå i trappor i 60 minuter, enligt Health Status. För att effektivt gå ner i vikt rekommenderar Centers for Disease Control and Prevention att du bränner 500 – 1000 kalorier dagligen, för att gå ner 0,5 – 1 kilo per vecka. Sikta på minst 30 minuter i trapporna, förutom din vanliga, aerobiska träning.

Återskapa trapporna

För att återskapa fördelarna med att gå i trappor i en mer kontrollerad miljö kan du använda träningsutrustning. Det finns maskiner som simulerar trappor, som en stair climber, versaclimber och stair stepper, och dessa låter dig öka intensiteten vilket kommer främja din metabolism mer än riktiga trappor. Med en stair stepper spänns dina fötter fast i pedalerna vilket minskar risken för skador, som att ramla eller vricka foten.

Snabba på

Din metabolism styrs av din tränings intensitet: ju hårdare du tränar, desto fler kalorier bränner du. Fundera på trappor i intervaller, vilket innebär att du springer så fort du kan upp för en trappa, och sedan går ner innan du springer upp igen. Sikta på 10 – 15 intervaller, beroende på hur lång trappen är. Detta kommer hjälpa dig öka metabolismen innan och efter träningen, vilket leder till en större viktnedgång och reducering av kroppsfett.

Källor