Vad får hjärtat att slå snabbare, jogging eller sprintar?

2 min


Att jogga och spurta kan tyckas likna varandra. Att spurta är trots allt bara att jogga snabbare, men där upphör likheterna. Att jogga och att spurta involverar helt olika system för att producera energi – den aerobiska och anaerobiska.  Att spurta får hjärtat att slå mycket snabbare än jogging, vilket leder till många unika fördelar för hälsan. Vilken övning som passar dig bäst beror helt på dina personliga fitnessmål.

Jogging

Jogging är en vanlig träningsform för att öka den kardiovaskulära fitnessnivån och bränna kalorier. Joggare brukar springa i en lagom takt som de orkar med under en längre tidsperiod, oftast mellan 8 – 12 km/h. Hur snabbt ditt hjärta slår när du joggar beror på olika genetiska faktorer och på din egen kondition, men du bör sikta på 60 % – 70 % av din maxpuls, eller mellan 139 – 152 slag per minut. Att ha pulsen i den aerobiska zonen säkerställer att ditt hjärta kan pumpa tillräckligt mycket blod för att förse musklerna med syre, så att du kan träna i en timme eller mer.

Sprintar

Eftersom spurtar är mer intensiva än jogging säger det sig själv att pulsen kommer vara mycket högre under en kort spurt än under en lång joggingtur på morgonen. Spurtare exploderar från startlinjen, och pumpar armarna och benen så fort de kan för att korsa mållinjen med full fart. Att spurta bränner kalorier, flyttar din anaerobiska tröskel, och kickar igång metabolismen i flera timmar efter att du tränat. Du bör sikta på 80 % – 90 % av din maxpuls under en kort spurt, eller mellan 166 – 179 slag per minut. Att hålla pulsen i den anaerobiska zonen tvingar musklerna att bränna kolhydrater för energi, och jobba sig genom syrebristen.

Effekter

Även om de använder samma muskler har spurtar och jogging olika effekter på kroppen. Båda träningsformerna bränner kalorier, men jogging förbättrar ofta aerobisk kondition och reducerar den totala kroppsmassan, inklusive muskelmassan, genom kaloriförbränning. Om du bränner fler kalorier än du konsumerar kommer du att gå ner i vikt. Att spurta höjer å andra sidan pulsen mer än jogging, och stimulerar utsläppet av hormoner som låter dig bygga muskelvävnad snabbare. Eftersom musklerna jobbar hårdare under anaerobisk träning än aerobisk träning tvingas hjärtat pumpa snabbare, medan det kämpar för att ge musklerna så mycket syre som möjligt.

Att överväga

Spurtar är mer intensivt än jogging, och kräver mer muskulär och kardiovaskulär ansträngning under en kort tid och tvingar hjärtat att jobba hårdare. Det kan vara svårt att spurta intensivt om du inte redan är i god form. Även om spurtar stärker hjärtat bör du gradvis jobba dig upp till en högre puls för att undvika hjärtproblem och onödig ansträngning, enligt National Council on Strength and Fitness.

Källor