Ditt hemmagym blir ett komplett fiasko om du gör fel här

2 min


En samling fria vikter ger dig möjlighet att träna styrka hemma. Skivstänger och vikter håller länge eftersom du alltid kan öka på din befintliga samling när du börjar bli starkare. Du kan också göra många övningar med ett skivstångsset; du kommer inte få slut på övningar med det i ditt hemmagym. Välj rätt mängd vikter för att maximera både ditt utrymme och din träning.

bänkpress vikter

Nybörjarset

Det finns många nybörjaruppsättningar av vikter tillgängliga. Din budget och ditt behov av vikter kommer att avgöra om en uppsättning är rätt för dig, eller om du hellre vill plocka ut vissa vikter och köpa dem för sig själv. Nybörjarset är ofta anpassade för de som är nya på att lyfta vikter; om du redan är en van lyftare kommer du sannolikt att behöva bygga din egen uppsättning vikter. Den genomsnittliga startsatsen innehåller vikter på 1-, 2.5-, 5- och 10-kg utöver skivstången själv. Om du behöver 20 kg vikter du kan alltid köpa dem senare, eller köpa dem från början om du tror att du kommer att använda dem regelbundet.

Skivstången har betydelse

En olmypisk skivstång väger 20 kg och skivstången i standarduppsättningar vanligtvis runt 7 kg. Om du inte är redo att lyfta 20 kg kan du kanske köpa en standarduppsättning och gradvis köpa till vikter till stången när du blir starkare. Om du enkelt kan lyfta 20 eller fler kilo föredrar du kanske att köpa en olympisk skivstång så att du behöver färre viktskivor. Valet beror på hur stark du är och dina mål. Olympiska skivstänger är längre än vanliga skivstänger så se till att du har tillräckligt med utrymme för att förvara och använda din skivstång.

Anpassa din uppsättning

Köp rätt mängd vikter för dig och andra som ska använda ditt gym, men inte så att du känner behov av att köpa mer direkt. Det tar upp mycket plats som du kan använda för annan utrustning i ditt hemmagym. Se till att du får ett urval av vikter så att du kan byta vikter baserat på de övningar du tränar. Köp cirka 30 kilo extra vikter i början, men kom ihåg att du alltid kan köpa mer senare.

Att köpa bra utrustning

Ett bra sätt att köpa den bästa uppsättningen för dig är att gå till sportaffär och prova vikterna. Se till att du känner dig bekväm med skivstången och vikterna som du väljer. Du bör förstå hur man monterar och förvarar dem. Om du har problem med att avgöra vilka du ska välja, tala med en personlig tränare på gymmet, eller prata med en kunnig säljare i sportaffär. Dessa personer har erfarenhet att hjälpa människor välja vikter och bör kunna peka dig i rätt riktning.

Källor