Hår: Tips mot fett, torrt & slitet hår – sluta tappa hår med vitaminer

6 min


Håret är en stor del av vår personlighet. Hur många gånger har man inte hört att håret är kvinnans prydnad? Håret lever sitt eget liv och kräver ständig omvårdnad för att hålla sig friskt. Men vad är egentligen hår och varför har vi alla olika form och färg på håret?

Över hela kroppen finns cirka fem miljoner hårrötter, som tillsammans producerar all vår kroppsbehåring. De enda hårlösa partierna på kroppen är läppar, handflator och fotsulor. Redan i 11:e fosterveckan börjar alla de hårsäckar vi ska ha för resten av livet att bildas. Håret lever sitt eget liv med en egen livscykel och växer under en period av 2-5 år (anlagena fasen), vilken följs av en period när hårsäcken behöver vila (telogena fasen), som varar i 1-3 månader. Därefter börjar en ny tillväxtperiod då man förlorar sitt gamla hår.

Även varje hårstrå följer sin alldeles egna cykel, vilket betyder att en del av håret befinner sig i den anlagena fasen samtidigt som en annan del av håret befinner sig i den telogena fasen. 75-80 procent av håret befinner sig samtidigt i en tillväxtfas. Håret växer i genomsnitt med en centimeter per månad. Varje hårstrå växer i snitt 0,44 millimeter per dag. Hur långt håret kan bli är ärftligt. Håret växer fortare hos yngre personer än vad det gör hos äldre. I allmänhet växer också kvinnors hår fortare än mäns. Antalet hårstrån på huvudet varierar från person till person. Antalet rör sig mellan 90 000-140 000 stycken strån. Mörkt hår är oftast grövre än ljust hår.

Om man tittar på ett hårstrå i mikroskop kan man se att det är uppbyggt av olika celler. Det yttre, fjälliga skiktet heter cuticula på latin. Det är kompakt och skyddar hårets inre delar från yttre påverkan. Den inre beståndsdelen, barksubstansen, heter cortex på latin och består av runda, sammanbundna celler som är knappt 5 mikrometer tjocka och 100 mikrometer långa. Det är barksubstansen som gör håret starkt, elastiskt och hållfast. Utrymmet mellan cellerna är fyllt av lipoproteiner. Hårstråt har en diameter av cirka 70 mikrometer och ett 15 centimeter långt hårstrå väger cirka 1 milligram. I torr inomhusmiljö är hållfastheten hos ett friskt, normal-tjockt hårstrå 80-100 gram. I samma miljö är hårets smältpunkt 280 grader. I rumsmiljö består hårets volym av 12 procent vatten. När det blöts kan det absorbera upp till 30 procent av sin egen vikt i vatten.

Hårets form och färg är ärftligt och beror därför helt på nedärvda gener. De olika färgnyanserna som finns på hår orsakas av ett speciellt pigment, en brunaktig substans som kallas melanin. Pigmentet bildas i särskilda pigmentceller. En person med mycket melanin får mörkt hår. Har man inget melanin alls så blir håret vitt. Personer med rött hår har ett speciellt pigment som innehåller en sär-skild aminosyra som ger håret och fräknarna en röd ton. Pigmentet varierar med åldern. Däremot betyder inte mindre pigment att håret blir tunnare.

En orsak till att vissa personer får krulligt hår är att deras hårsäckar har en annan form än de människor som har rakt hår. Kineser och japaner t ex har raka hårsäckar som ger rakt hår. Ljusa människor har oftast en lätt rundad hårsäck som ger vågigt eller lockigt hår. Att de flesta afrikaner har så krulligt hår beror på att deras hårsäckar är formade som korkskruvar.


Att tappa hår är helt normalt

Alla tappar hår varje dag. Närmare bestämt 100-150 hårstrån per dag. Hårstrån saknar blodkärl och nerver och kan därför sägas vara ”död vävnad”. Kom ihåg att nytt hår hela tiden är på utväxt någonstans på huvudet. I en nyligen genomförd Gallup-undersökning bland män och kvinnor mellan 20 och 60 år, uppger nästan var fjärde, eller 22 procent, att de är tunnhåriga eller tappar hår. Undersökningen visar också att håravfall är vanligare bland män än bland kvinnor. Håravfall och tunnhårighet är ett känsligt och tabubelagt ämne.

Androgen alopeci, som är det latinska namnet för ärftligt håravfall, orsakas av gener, ålder och hormoner. Ärftligt håravfall är egentligen inte bara en fråga om att tappa hår. Till en början är det en övergång från långa, hälsosamma hårstrån och en förändring som sker gradvis. Hårsäckarna blir mindre och mindre, vilket resulterar i att håret blir tunnare och kortare. För den som vill söka behandling för ärftligt håravfall finns t ex Rogaine och Rogaine Forte, som båda finns att köpa receptfritt på Apoteket. Den aktiva substansen i Rogaine, minoxidil, tränger ned i hårbotten och stimulerar hårsäckarna så att de återfår sin styrka och kan producera nya hårstrån. Behandlingsresultatet är naturligtvis individuellt, men oftast märks en effekt efter 4-8 månader.

Hudsjukdomar påverkar håravfall

Det finns många hudsjukdomar som kan drabba hårbotten och som då även ger håravfall. Att tappa hår är ganska vanligt i samband med graviditet och ses då som ett diffust håravfall. Håret brukar dock komma tillbaka efter graviditeten. Fläckvis håravfall, alopecia areata, är en hårsjukdom som ger mindre eller större fläckar med håravfall. Orsaken till denna sjukdom är inte helt klarlagd, men en förklaring tros vara en lokal immunologisk reaktion mot hårsäckarna. Var försiktig med att använda för starka stylingprodukter, alltför heta hårtorkar och färgningsmedel till ditt hår. Värme och kemiska vätskor skadar både hårbotten och hårstråna och kan leda till att man tappar håret.

Att bada för mycket i klorvatten är inte bra för håret. Har man otur kan håret få ett grönt skimmer över sig. För att förhindra detta finns en kur med bakpulver:

  • 2 msk bakpulver
  • 
1/4 kopp med saften från en citron
  • 1 tsk från ett milt schampo

Blanda samman alla ingredienserna. Blöt sedan håret och massera lätt in blandningen i hår och hårbotten. Glöm inte hårtopparna! Packa in håret i plastfolie och vira sedan en handduk runt huvudet. Låt det verka i 30 minuter. Skölj ur blandningen och tvätta sedan håret som vanligt.

Det finns en mängd olika märken som har solserier för sommarhåret. Charles Worthington har lagom till sommaren kommit ut med en bra solserie, Take aways Suntime, för håret. Serien består bl a av en solspray med UV-skydd. Perfekt att spraya på håret då och då på badstranden.

Även Redken har en solskyddscrème vid namn Swim Cream, som gör att håret inte drar till sig alltför mycket klor och mineraler. Andra bra märken är Kérastase och Goldwell.

Tips för ett friskt och vackert hår

Oavsett vilken typ av hår du har behöver det vara välskött för att hålla sig friskt och fräscht. Använd alltid ett schampo som är anpassat efter ditt hårs kvalité och yta, rikt på vitaminer. Detta gäller även stylingprodukter. Att tvätta håret är naturligtvis viktigt, men tänk på att inte ”tvätta ihjäl” håret. Tvättar du håret för ofta kan det bli livlöst, torrt och sprött. Det räcker gott och väl med att tvätta det var tredje dag.

Tänk på att skydda håret i sommar. Inte bara huden tar skada av solens strålar. Visst kan det vara snyggt med solblekta slingor i håret, men dessvärre sliter det på stråna. Det optimala sättet att skydda håret från blekning och uttorkning i sommar är att sätta upp det och sedan på med en solhatt.

Håret består av 12 procent vatten och behöver därför återfuktas. Gör en vitaminrik inpackning minst en gång i månaden.
 Extra viktigt under sommarmånaderna.

För dig som kommer att bada i saltvatten under semestern, är ett bra tips att ta med sig en flaska kranvatten till stranden för att skölja ur håret med efter ett dopp.

Ett gammalt beprövat knep för att få ett mjukt hår är att tvätta håret i regnvatten. Perfekt att pröva när man är på landet. Ställ ut en balja när det regnar och använd sedan regnvattnet när du tvättar håret.

Hela kroppen påverkas av stress. Även håret. Under stress ökar sebumproduktionen och hårbottnen blir fetare. Fett hår drar lättare åt sig smuts, damm, rök och kemikalier. För att håret ska kunna återhämta sig kan man under en period använda sig av mildare stylingprodukter, eller inga alls, äta sundare (mer vitaminer), sova mer och dricka ordentligt med vatten.

Förr eller senare får vi alla gråa hårstrån. Ett grått hår behöver extra omvårdnad. Stråna är oftast torra och styva. Dessutom är hårstråna färre och tunnare och tappar lätt sin glans. Därför är det extra viktigt att använda inpackningar och fuktgivande produkter. De flesta färgar sitt gråa hår och då är det viktigt att tänka på att det gråa håret saknar pigment och därför inte tar till sig färg på samma sätt som förut. För att färgningen ska bli så naturlig som möjligt lönar det sig att gå till en frisör.