Handstand-guide: Hur lång tid tar det att stå på händer?

2 min


Att stå på händer är en av de mer ikoniska färdigheterna för gymnaster. Även kampsportare och dansare använder handstående för att lägga till lite extra stil i sina kombinationer. Hur lång tid det tar att lära dig stå på händer beror på din färdighet och hur passionerad du är gällande träning. Du kan lära dig en grundläggande version av handstående på bara ett par dagar, men du behöver öva länge för att finslipa tekniken.

Mot väggen

När du lär dig stå på händer bör du först försöka utföra övningen genom att luta dig mot en vägg. Denna övning lär dig en ordentlig hållning och hjälper dig arbeta med dina problemområden. Börja med att stå med ansiktet mot väggen. Positionera kroppen lodrätt mot väggen i samma position som om du ska göra en armhävning, cirka 45 cm från väggen. Sparka sedan upp benen mot väggen. Rör dig skonsamt in i rätt position, och låt det ledande benet vila mot väggen. När du har nått denna position kan du använda tårna för att skjuta ifrån väggen. Om du övar ett par gånger i veckan bör du kunna lära dig stå på händer på bara ett par veckor.

Bygga styrka

Det krävs en viss nivå muskulär styrka i underarmarna, magmusklerna, och axlarna för att kunna stå på händer ordentligt. För att bygga skicklighet och styrka i underarmarna, handlederna och fingrarna kan du prova att använda handgrepp. Dessa små, smidiga, v-formade rullar kläms ihop mellan handflatorna och fingrarna för att stärka dem. Använd lätta hantlar för att bygga upp underarmarna och axlarna med laterala höjningar, axelpress, och hammer curls. Ett set lutande situps hjälper också till att stärka magmusklerna så att du kan stå på händer längre. Om du tränar två gånger i veckan under en månad kommer du märka en stor förbättring i din förmåga att stå på händer.

Kontrollera fallet

Att ramla är en oundviklig del av att lära sig stå på händer. Du bör lära dig hur du ramlar på ett säkert sätt. Om du känner att du ramlar framåt bör du böja armbågarna och rulla ihop kroppen till en liten boll. Rulla framåt, ut ur kullerbyttan, och försök igen. Om du känner att du ramlar bakåt bör du böja armbågarna och försiktigt släppa ner kroppen på golvet. Om du ramlar åt sidan bör du justera händernas position. Sedan kan du rulla dig framåt eller falla tillbaka på fötternas trampdynor. Att lära dig förhindra skador medan du ramlar från handståendet kommer halvera inlärningsperioden.

Förbättra tekniken

Du kanske kan lära dig den grundläggande tekniken på bara en vecka. För att finslipa handståendets generella estetiska kvalitet behöver du öva kontinuerligt. Det kan ta månader innan du kan resa dig direkt från golvet till rätt position, gå på händer, eller sära på benen till en V-form. Dessa varianter kräver kontroll och bemästrande av tekniker för att stå på händer. För att snabba på dina framsteg kan du testa åtminstone en av dessa varianter varje vecka. Lägg till dem i din befintliga rutin eller välj ut en dag per vecka där du övar på en särskilt version av handståendet.

Källor