Äta hög- eller låg-GI mat innan ett träningspass

2 min


Kolhydrater är det bästa valet när du behöver fylla på bränsle innan träningen. Men inte alla kolhydrater ger dig samma typ av energi. Vissa kolhydrater ger dig en explosion av energi medan andra ger en långsam, stadig ström. Glykemiskt index, eller GI, är ett system som rangordnar hur snabbt kolhydrater bryts ner och går in i ditt blodomlopp för energi. När det gäller att fylla på bränsle innan träningen, kan lågt GI vara det bästa valet.

Glykemiskt index

Det glykemiska indexet rangordnar kolhydrater på en skala från noll till 100 baserat på hur snabbt de bryts ner och höjer dina blodsockernivåer. Livsmedel med lågt GI, mindre än 50, tenderar att ta din kropp längre tid att smälta och orsakar en liten gradvis ökning av blodsockret, medan livsmedel med högt GI, 70-100, bryts ner mycket snabbt och orsakar en snabb ökning av blodsockernivåer. Exempel på låg-GI mat inkluderar äpplen, fettsnål yoghurt, hummus och vetetortillas, och exempel på hög GI mat är vitt bröd, vitt ris, vattenmelon och salta pinnar.

Glykemiskt index och motion

När det gäller att öka energinivåerna inför din träning, kan det vara bättre med en låg GI måltid innan du tränar. En undersökning från 2006 som publicerades i ” International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism ” undersökte effekterna av en låg GI måltid jämfört med en hög GI måltid på uthållighet i en liten grupp av fritidslöpare. Studien fann att när löparna åt en låg -GI måltid tre timmar före sin träning hade de bättre uthållighet än när de åt en hög GI måltid.

Mat innan träningen

Att göra rätt val av mat innan du tränar hjälper till att hålla blodsockret stabilt och kan avgöra om du har ett bra träningspass eller ett halvbra träningspass. Att fylla på med ett lågt GI mellanmål ungefär två till tre timmar innan du tränar kan göra stor skillnad. Bra mat innan träningen inkluderar en yoghurt med låg fetthalt och en apelsin, jordnötssmör med äppelklyftor och hummus med morot eller selleristjälkar.

Fördelar med låg-GI-kost

Inte nog med att låg GI mat ger bra bränsle till din träning, men om du gör dem till ditt primära val av kolhydrater kan de också förbättra din hälsa. Inkludera mer låga GI livsmedel i kosten kan göra det lättare för dig att kontrollera din vikt eftersom de hjälper att hålla bättre kontroll på hungern genom att förhindra snabba toppar och dalar i blodsockret. En låg GI kost kan också avsevärt minska din risk att utveckla diabetes. Att äta mer lågt GI kan också hjälpa till att hålla ditt blodtryck och kolesterolnivåer låga och bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar.

Källor