Hur många kilon kan man gå ner per vecka på ett säkert sätt?

2 min


Du kanske drömmer om att tappa ett stort antal kilon under sommaren och chocka dina kollegor när du återvänder till jobbet, men snabb viktnedgång är oftast varken realistisk eller säker. Istället för att försöka gå ner i vikt snabbt bör du ha ett konsekvent tillvägagångssätt, så kommer du se stadiga framgångar när du väger dig i slutet av veckan.

Rekommenderad vikt

Även om den perfekta mängden vikt att tappa per vecka varierar beroende på din kroppstyp är ett realistiskt mål 0,5 – 1 kilo per vecka, enligt MayoClinic.com. Sidan noterar att du kanske märker en snabbare viktnedgång i början av din hälsosammare livsstil, men att hålla dig till ett mål om 0,5 – 1 kilo per vecka uppnåbart och säkert. Enligt Centers for Disease Control and Prevention är personer som går ner 0,5 – 1 kilo per vecka mer benägna att hålla vikten borta.

Kaloriunderskott

Att förlora vikt på ett säkert sätt är endast möjligt genom att utsätta kroppen för ett konsekvent kaloriunderskott, vilket innebär att du regelbundet bränner fler kalorier än du konsumerar. Att uppnå ett kaloriunderskott är möjligt genom regelbunden träning och genom att noga övervaka din kalorikonsumtion. Eftersom ett halvt kilo fett motsvarar 3 500 kalorier kommer ett dagligt underskott om 500 kalorier göra att du går ner 0,5 kilo per vecka. Ett dagligt underskott om 1 000 kalorier gör att du tappar 1 kilo fett per vecka.

Övningar att överväga

När du sätter upp ett mål om att gå ner 0,5 – 1 kilo per vecka kan regelbunden träning hjälpa dig uppnå ditt mål. Aerobisk träning är ett effektivt sätt att bränna kalorier, och ett timslångt träningspass kan resultera i att du bränner flera hundra kalorier. Överväg träningsformer som cykling, rullskridskor, simning, löpning, roddmaskinen, och crosstrainern för att skapa ett dagligt kaloriunderskott. Om du har ont om tid bör du undvika övningar som bränner kalorier långsamt, som gång.

Osäker viktnedgång

Om du är mycket överviktig kanske 0,5 – 1 kilo per vecka känns som för lite, men MayoClinic.com varnar för att försöka gå ner snabbare. Kliniken noterar att snabbare viktnedgång inte bara är ohälsosamt, utan också kan vara svårt att upprätthålla. Undvik övningar som att träna medan du bär en bastudräkt för att svettas mer. Även om denna metod gör att du märker av en snabbare viktnedgång förlorar du faktiskt vattenvikt istället för fett. Att förlora överflödig vattenvikt kan leda till uttorkning och till och med överhettning.

Källor