Frågor och svar om renovering

Jag bor i ett hus byggt 1970. Under alla dessa år har hyresvärden aldrig renoverat inne i lägenheterna. Måste inte värden tapetsera och måla om efter en viss tid?

Det finns ingen detaljreglering av tidsperioder för underhåll av lägenheter i hyreslagen. Däremot ska en lägenhet renoveras med ”skäliga tidsmellanrum”. Efter 30 år torde kravet på skäligt tidsmellanrum vara uppfyllt. Det är dock skicket på lägenheten och inte tiden som är avgörande för vad som ska räknas som skäligt.

Det förekommer att kommunala bostadsföretag har s k periodiserat underhåll. Det innebär att bostadsföretaget åtagit sig att renovera lägenheter inom en viss tidsperiod, t ex vart tolfte-fjortonde år när det gäller målning och tapetsering. Detta gäller inte om hyresgästen valt bort det periodiska underhållet mot lägre hyra eller liknande. För att hyresgäster ska kunna välja bort underhåll krävs en förhandlingsöverenskommelse mellan hyresvärd och hyresgästförening.

Jag gillar inte de blommiga tapeterna på mina sovrumsväggar. Får jag tapetsera eller måla om själv?

Hyresgäster får tapetsera och måla om själva i lägenheten utan att fråga värden om lov, bara man gör det på ett ”fackmässigt” sätt. Färger och material ska också vara sådana som inte avviker från vad hyresgäster normalt accepterar. Är så inte fallet riskerar hyresgästen att bli skadeståndsskyldig efter att ha flyttat från lägenheten.

Våra senaste produkttester

Kosttillskott Reportr.se's betyg
BURN En otäckt bra fettförbrännare, överdosera inte! Läs mer
Synerlin Sveriges kanske mest sålda fettförbrännare. Stabil och omtyckt av många atleter. Läs mer
RAW Rampage En PWO (pre-workout) som ger bra tryck under träningen. Lämnar inget åt slumpen. Läs mer
Core BCAA Powder Det bästa BCAA-tillskottet vi provat på Reportr. Goda smaker. Läs mer
Core Whey Protein Mycket prisvärt vassleprotein. Du hittar inget billigare av samma kvalitet. Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner