Frågor och svar om andrahands-uthyrning

Vad är det som gäller för att få hyra ut i andra hand?

För att få hyra ut din lägenhet i andra hand måste du ha hyresvärdens tillstånd. Om värden nekar kan du ansöka om tillstånd hos hyresnämnden.

För att hyresnämnden ska lämna tillstånd krävs att du har ”beaktansvärda skäl”. Till beaktansvärda skäl räknas studier eller tillfälligt arbete på annan ort, vistelse på sjukhus eller vårdinrättning eller om man vill flytta ihop med någon på prov för att inleda ett samboförhållande.

Andrahandshyresgästen måste vara godtagbar för hyresvärden. Om du hyr ut din lägenhet utan tillstånd kan du förlora rätten att bo kvar.

Har man som andrahandshyresgäst någon chans att få ta över förstahandskontraktet?

En andrahandshyresgäst har ingen rätt att för överta kontraktet. Detta gäller även om hyresförhållandet har varat under flera år. Det är endast hyresvärden som kan bestämma om en andrahandshyresgäst ska få ett förstahandskontrakt.

Andrahandshyresgästen har inget besittningsskydd de första två åren, d v s ingen rätt att få hyresavtalet förlängt om förstahandshyresgästen säger upp kontraktet.

Förstahandshyresgästen kan avtala bort besittningsskyddet, men om sådant avtal tecknas innan andrahandshyresgästen har besittningsskydd måste hyresnämnden först godkänna avtalet för att det ska vara giltigt.

Vem är min hyresvärd: den som har förstahandskontraktet eller fastighetsägaren?

För andrahandshyresgästen fungerar hyresgästen som har förstahandskontraktet som hyresvärd. Det finns inget avtal mellan andrahandshyresgästen och den egentliga hyresvärden.

Hur mycket extra kan man lägga på hyran om man hyr ut möblerat?

Enligt praxis brukar förstahandshyresgästen kunna lägga på upp till tio procent på sin hyra om lägenheten hyrs ut möblerad. Men det beror på hur många och vad för slags inventarier det handlar om.

Är andrahandshyran oskäligt hög kan andrahandshyresgästen kräva tillbaka överhyran retroaktivt upp till två år genom att vända sig till hyresnämnden. Förutsättningen är att ansökan om återbetalning har kommit in till hyresnämnden senast tre månader efter flyttning.

Våra senaste produkttester

Kosttillskott Reportr.se's betyg
BURN En otäckt bra fettförbrännare, överdosera inte! Läs mer
Synerlin Sveriges kanske mest sålda fettförbrännare. Stabil och omtyckt av många atleter. Läs mer
RAW Rampage En PWO (pre-workout) som ger bra tryck under träningen. Lämnar inget åt slumpen. Läs mer
Core BCAA Powder Det bästa BCAA-tillskottet vi provat på Reportr. Goda smaker. Läs mer
Core Whey Protein Mycket prisvärt vassleprotein. Du hittar inget billigare av samma kvalitet. Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner