Skador är vanligast i löpsporter. Förutom fötter och knän är fotleden den mest skadade kroppsdelen för löpare. Det är för att det finns mycket tryck på både fot och fotled när man springer och joggar. Det finns flera olika sorters smärta och fotledsskador som påverkar löpare: stukningar, tendinit, påfrestningbrytningar och neurom. Fotledsskador borde få diagnos och behandling så snabbt som möjligt eftersom en sådan skada kan stoppa en löpare i flera säsonger om det går för långt.
Steg 1
Se till att du använder ordentliga löpskor. Många löpare har inte perfekt form. Vissa löpare har neutral gångstil men de flesta under- eller överpronerar. Att pronera heter sättet som foten rullar från hälen till tån över marken under steget. Neutral pronering rullar foten jämt från hälen till tån. Överpronering är när foten rullar inåt och underpronering händer då foten inte rullar inåt tillräckligt. Rätt passande löpskor jämna ur obalanser i steget och skyddar mot fotledssmärta. Att ha fel skor kan orsaka eller förvärra fotledsskador.
Steg 2
Undvik att springa på ojämna ytor som stigar/trail/terräng och kullersten. Lös grust kan vara speciellt svårt om du har problem med underbenen. Om du lätt får fotledsskador ska du undvika att springa i för många backar. Om du är nybörjare borde du jobba dig upp till att träna i backar. Om du tränar för mycket för tidigt riskerar du skador.
Steg 3
Lyssna på din kropp. Om du börjar känna smärta när du springer, stanna eller åtminstonde modifiera träningen till dess att smärtan har gått över. Att springa för många kilometrar för tidigt kan orsaka fotledssmärta, så kom ihåg att inte öka hur många km du springer i veckan med mer än 10-20 procent varje vecka. Om smärtan inte försvinner efter vila eller att du skurit ned på träningen borde du gå till en sjukgymnast.