Föryngring? Se 10 år yngre ut – ”Jag blev ung på nytt!”

6 min


Alla vill vi väl slippa sjukdomar och vara vackra och orka med långt upp i åren! 
Rynkor bekämpas ivrigt med dyrbara krämer, vi peelar och skrubbar och putsar – och hoppas att vi ska verka yngre än vad vi är.

Men går det att må bra och se ung och fräsch ut långt upp i åren? Är det inte oundvikligt att vi drabbas av diverse krämpor, att syn och hörsel försämras, blodtrycket stiger och kilona tycks öka minst lika snabbt som antalet år?

Nej, inte alls. Det går att förbli frisk och vital hela livet! Det menar både den amerikanske gurun Deepak Chopra och den svenske näringsterapeuten Patrik Olsson. Men det finns inga snabba mirakelkurer!

I alla tider har människan sökt efter vägen till evig ungdom och skönhet. Vi har försökt förstå åldrandets orsaker och uppfinna medel som motverkar att vi åldras. Det finns en mängd teorier om varför vi åldras, men ännu har ingen hittat en enkel förklaring. Sanningen är nog att det är en mängd olika processer i kroppen som tillsammans orsakar åldrandet. Men det vi vet är att vår livsstil påverkar både livslängden och hur vi mår när vi kommer upp i åren. I boken ”Bli yngre, lev längre”, presenterar Deepak Chopra ett tiostegsprogram som genomförs under en tioveckorsperiod. I programmet ingår övningar för både kropp och själ som ska göra att du ser yngre ut och känner dig ungdomligare.

Deepak Chopra menar att det först och främst gäller att bryta vanetänkandet, att förändra tankesättet och synen på den egna kroppen. Du har blivit programmerad att tro att din fysiska och mentala kapacitet ska minska med åldern och därför blir det också så. Men om du istället förväntar dig att du kan bli mer vital och leva längre, så kommer det att hända. Det vore ju väldigt enkelt om du kunde bli yngre bara genom att förändra ditt tankesätt! Men tyvärr så räcker det inte att bara önsketänka, utan i Deepak Chopras tiopunktsprogram ingår även alla de gamla, välkända råden för ett hälsosamt liv: nyttig mat, regelbunden motion och en allmänt sund livsföring. Det är också grundpelarna i Patriks program, som han presenterar i sin bok. Patrik är näringsterapeut och naturläkare med egen klinik. Han har i många år hävdat att man kan bota sjukdomar med avgiftning, rätt kost och de bästa kosttillskotten på marknaden. I denna bok presenterar han de senaste rönen och ger detaljerade råd om hur du håller dig ung och frisk. De vanligaste sjukdomarna som vi får när vi blir äldre går att förebygga, fördröja och behandla, anser han och då menar han sjukdomar som Alzheimer, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, reumatism, benskörhet och cancer. Men någon snabb och enkel mirakelkur för att förbli ung och frisk har inte heller Patrik. Det krävs djupgående förändringar i hela vårt levnadssätt.

Kosten är en av de viktigaste faktorerna när det gäller hur snabbt vi åldras, anser han. Vi äter alldeles för mycket av sånt som pizza, pasta, falukorv, färdiglagad mat, feta såser, snabbmat, godis, öl, läsk, kaffe, kaffebröd. Det orsakar både många sjukdomar och ett för tidigt åldrande. Så vad ska vi äta för att motverka åldrandeprocessen? Ja, både Deepak Chopra och Patrik föreslår mer av frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter och fisk. Alltså de gamla välkända råden om vad som är hälsosam kost. Men de ger också förslag på mat som innehåller antioxidanter för att motverka de nedbrytande processerna i kroppen. Vi får även veta vilka kolhydrater som är att föredra och vi ges tips på kryddor med hälsosamma effekter. Patrik ger detaljerade råd om varje enskilt livsmedel, medan Deepak Chopra mer allmänt håller sig till ayurvedisk kost, baserad på indisk läkekonst.

Men både Deepak Chopra och Patrik är överens om att det inte räcker med att äta nyttigt. De anser att höga nivåer av vissa vitaminer och mineraler kan förebygga och minska risken för sjukdomar och rekommenderar därför vitaminer och mineraler i doser som ligger långt över RDI (rekommenderat dagligt intag). Det här är ju ett omtvistat område, där näringsterapeuter och andra alternativmedicinare hävdar att vi behöver ta tillskott, medan de flesta inom läkarvetenskapen anser att det är helt onödigt om man äter en allsidig kost och att det t o m kan vara skadligt med för höga doser av t ex A-vitamin.

Förutom vitaminer och mineraler finns det även andra tillskott som rekommenderas den som vill hålla sig ung och frisk: gingko biloba, fiskolja, ginseng, ingefära, glukosamin, olika örtmediciner m.m. För en del av dessa tillskott finns det god, vetenskaplig dokumentation som visar att de har en viss effekt. Rörlighet, styrka och kondition är det som man bör träna. Deepak Chopra föreslår yoga, styrketräning och någon form av aerobisk träning som t ex promenad, joggning, cykling, dans. Hur mycket man behöver och vill träna är förstås individuellt, men Patrik skriver att en rask promenad på 5-7 kilometer 4-5 gånger per vecka är vad som behövs för en måttlig föryngringseffekt, för att underhålla en god kondition och få tillräckligt skydd mot olika sjukdomar. Men till det bör man lägga styrketräning och smidighetsträning för att hålla kroppen ung på alla sätt. Han har tester i boken med vars hjälp du kan ta reda på vilken fysisk ålder du har när det gäller kondition, styrka och smidighet och utifrån det får du tips om vad du behöver förbättra för att få en föryngringseffekt.

Patrik bok är oerhört detaljerad – en guldgruva för den som verkligen vill fördjupa sig i det som kallas föryngring, men i tyngsta laget för den som inte orkar sätta sig in i exakt hur man lägger upp ett eget program. Deepak Chopras bok är mer lättläst, men mer ”amerikansk” i upplägget – här utlovas häpnadsväckande resultat. Patriks bok är också mer vetenskapligt upplagd, med många hänvisningar till forskning och vetenskapliga studier. Men livet är ju inte bara vetenskap! Även om du äter rätt, motionerar regelbundet, tar dina kosttillskott och lever sunt i största allmänhet, så är det ingen garanti för att du inte blir sjuk. Livet är ju så mycket mer, och Deepak Chopras bok handlar mer om hur du ska må bra psykiskt och andligt, om vikten av goda relationer, att få tillräckligt med vila, att hålla sinnet ungt och att känna en djupare mening med livet. Brist på kärlek kan göra oss sjuka, förklarar han. Kärleken är lika viktig som mat och vatten i en människas liv! Skratt är den bästa medicinen för både kropp och själ och ett ungdomligt sinne är lekfullt, lättsamt och har nära till skratt, skriver Chopra och räknar upp aktiviteter som ska göra oss gladare och ungdomligare: gå till en leksaksaffär, hyra gamla Dolda kameran-program, berätta vitsar, starta kuddkrig, blåsa såpbubblor…. Ja, ja, vi har väl olika syn på vad som är roligt, kanske!

Att lägga om matvanorna, börja träna och förändra sitt inre skulle alltså kunna göra att vi lever längre och håller oss frisk långt upp i åren om man ska tro Deepak Chopra och Patrik. Det är inte lika enkelt som att ta något mirakelpiller och låta kirurgen släta ut rynkorna – men även om det inte finns några garantier, så är det nog just livsstilen som är avgörande för hur gamla vi blir och hur vi mår när vi blir äldre.

Motion som håller dig stark, smidig och i god form är bland det allra viktigaste för att motverkar åldrandet.

Här är några av effekterna:

  1. Hjälper dig att minska i vikt
  2. Ökar muskelstyrkan
  3. Stärker hjärtat
  4. Förbättrar sömnen
  5. Minskar risken att utveckla cancer
  6. Minskar risken för benskörhet
  7. Motverkar stress och depression
  8. Minskar risken att utveckla åldersdiabetes

Deepak Chopra

Född i Indien för 55 år sedan. Utbildad läkare och bosatt i USA sen 1970. Har skrivit ett flertal böcker om personlig utveckling och holistisk medicin, grundad på ayurveda, indisk läkekonst. Föreläser om andlighet och hälsa över hela världen.
 Deepak Chopras tio steg för att bli yngre och leva längre:

1 Tänk positivt – du är inte äldre än du känner dig.
2 Ge kropp och själ vila med meditation och djup sömn.
3 Ät hälsosam kost.
4 Välj rätt tillskott, och jämför kosttillskott innan du köper.
5 Stärk banden mellan kropp och själ med hjälp av andning, yoga, qigong.
6 Börja motionera.
7 Befria kroppen från gifter och negativa känslor och tankar.
8 Utveckla din kreativitet – var flexibel och öppen för förnyelse.
9 Odla din förmåga till kärlek.
10 Behåll ett ungdomligt sinnelag.

(Vanliga söktermer: https://reportr se/foryngring-se-yngre-ut-ung-pa-nytt/)