Lär dig att flyta rätt, utan tårar: En riktigt kort guide

1 min


Jellyfish float, även känt som överlevnadstekniken – att flyta –, är en viktig del av vattensäkerhet. Detta simsätt lärs ibland ut under de första simlektionerna som en viktig del av vattenfärdighet, och ibland under de senare lektionerna som en del av viktiga akvatiska färdigheter. Att lära sig flyta i olika positioner hjälper till att förstå vattnets lyftande effekter.

flyta simma

Tekniken

Sättet är namngett efter sin position, eftersom det liknar en manet som guppar i vattnet. Tekniken är ganska enkel. Stå i midjedjupt vatten, ta ett djupt andetag, placera ansiktet i vattnet med armarna hängande nedåt och låt vattnet stötta kroppen. Lyft fötterna från botten och låt kroppen flyta till ytan i en bolliknande form. Vissa instruktörer lär sina elever att ta tag i vaderna när de lär sig denna teknik.

Vattenorientering

Även om man kan överkomma rädsla för vatten genom att lära sig jellyfish float finns det andra övningar som är bra för att lära sig tekniker. Dessa övningar inkluderar att skvätta vatten i ansiktet, leka lekar i vattnet, använda flytanordningar, och att guppa på vattnet. Ett annat viktigt redskap för en simmare är att lära sig hålla andan i vattnet, vilket de bör lära sig innan de försöker sig på jellyfish float.

Grunden för akvatiska färdigheter

Förmågan att kunna flyta lägger grunden för att utveckla fler färdigheter. Nyckeln till att utveckla effektiva simtag är att uppskatta hur kroppen flyter i vatten. Jellyfish float hjälper en simmare förstå hur små kroppsrörelser kan distribuera vikten annorlunda. Till exempel kräver freestylesim att simmaren trycker ner sitt bröst och därmed centrerar kroppens flytning.

Andra flytsätt

Andra flyttekniker lärs ofta ut i samband med jellyfish. Till exempel låter sköldpadde- eller svampflytet simmaren böja sig ner, vira armarna runt knäna och guppa till ytan. Ett sätt att utveckla detta är att sedan sträcka ut armarna och benen tills man flyter i vattnet. Denna kroppsposition lägger grunden för att lära sig olika simtag.

Källor