Öppna eller stängda fingrar i simning? (Den ena utklassar!)

2 min


Du kanske tror att det är mest effektivt att simma med stängda fingrar eftersom en solid yta kan fungera som en åra som rör sig genom vattnet. Det kanske verkar konstigt, men att stänga fingrarna är faktiskt inte det bästa sättet att simma. Öppna dina sinnen för en ny idé, samtidigt som du öppnar fingrarna för att simma snabbare.

simning crawl

Det bästa fingerutrymmet

Idén bland simtränare har länge varit att simmare bör sprida ut fingrarna lite. En studie som publicerades i Journal of Theoretical Biology 2012 stöder denna tanke, och menar att utrymmet mellan en simmares fingrar bör vara 20 % – 40 % av fingrets diameter.

Öppna fingrarna för mer kraft

Simmare som har ett bra mellanrum genererar 53 % mer kraft än simmare med stängda fingrar, enligt studien från 2012. När du simmar fäster ett lager vatten på huden, inklusive fingrarna. Lagret runt fingrarna är en tiondel till en femtedel av varje fingers diameter, och därför är det perfekta mellanrum det dubbla avståndet. Genom att föra samman två lager skapar de ett slags nät, och därför bör du separera fingrarna för att få en större yta i vattnet än vad du får med stängda fingrar.

Olika fingerpositioner

Att sprida fingrarna för brett är som att skära hål i det osynliga nät du skapar när du sprider ut fingrarna. Vatten kommer rinna igenom hålen och du förlorar kraft. Att hålla samman fingrarna minimerar mängden vatten som passerar mellan fingrarna, men du får en mindre yta att dra dig själv genom vattnet på. Att pressa samman fingrarna skapar dessutom spänningar i hand- och armmusklerna, och spända muskler kan inte arbeta så bra som möjligt.

Håll fingrarna öppna

Om du placerar handen på en yta framför dig och är helt avslappnad kommer du märka att fingrarna är lätt utspridda. Det här är ungefär det avstånd du bör ha när du simmar. Ha avslappnade händer, men låt inte fingrarna skvalpa runt i vattnet. Ha stabila handleder och raka händer medan du simmar.

Källor