Larm: Fetman fortsätter växa [Vetenskapliga studier] [Fakta]

3 min


United States Physical Activity Guidelines anger fysisk aktivitet som en av de faktorer som har störst effekt när det gäller att avgöra kortsiktig och långsiktig hälsa. Mellan 1998 – 2010 steg fetma hos vuxna personer med 57 %, och barnfetma steg med hela 69 %, vilket indikerar de växande nationella hälsoproblem som är relaterade till fetma. Att förstå hur fysisk aktivitet kan påverka din fetma och vice versa kan hjälpa dig fatta hälsosamma beslut nu, som påverkar din hälsa i det långa loppet.

Rör dig mer

Fetma är ofta relaterat till en minskad aktivitetsnivå. Oavsett vad du väljer att göra kan du lägga till mer fysisk aktivitet i din vardag genom att bara resa på dig och röra dig, särskilt om du har ett stillasittande jobb. Den största andelen fördelar av ökad fysisk aktivitet kommer dock från strukturerad träning eller sport som hjälper dig höja pulsen till en säker nivå och håller den där under en lång tid. Förbättrat humör och ökad fettförbränning är två fördelar som ofta inträffar efter cirka 15 minuters träning.

Effekt

En av de viktigaste faktorerna gällande fetma och träning är att lederna hos en person med fetma påverkas extremt vid rörelse, vilket begränsar förmågan eller viljan att utföra vissa fysiska aktiviteter. Även om experternas åsikter varierar är de flesta överens om att ett halvt kilo kroppsvikt motsvarar cirka fyra gånger mer tryck på knän, vaderna, höfterna, och ryggen vid all stående aktivitet. Att tappa vikt kommer hjälpa dig minska denna ansträngning, lindra smärta, och öka din uthållighet. Faktum är att många ortopediska läkare rekommenderar viktnedgång inför ett höftbyte eller knäbyte, eftersom minskad ansträngning på lederna kan förlänga dina naturliga leders liv och hjälpa dig undvika eller skjuta upp kirurgi.

Fördelarna med aktivitet

Fördelarna med fysisk aktivitet har varit kända under en lång tid och inkluderar en minskad risk för hjärtinfarkt, diabetes och stroke, förbättrat kolesterol, och förbättrat humör. En studie i PLOS Medicine från november 2012 har dessutom visat att varje minuts träning på måttlig intensitetsnivå förlänger ditt liv med cirka sju minuter. En annan studie i PLOS Medicine från januari 2012 föreslår att endast fyra minuters träning på måttlig intensitetsnivå, fyra gånger i veckan, räcker för att förbättra den kardiovaskulära hälsan. Att kombinera mild och måttlig träning med korta spurtar i hög intensitet fyra till fem dagar i veckan kan medföra markanta hälsofördelar, särskilt för personer som lider av fetma och ökad risk för hälsoproblem.

Fetmas begränsningar

Som en person med fetma kanske det är svårt att få in fysisk aktivitet i vardagen på grund av de begränsningar du upplever. De tidiga tecknen på trötthet under ett träningspass kan överkommas genom att stå ut i minst fem minuter efter att du börjar uppleva trötthet. Att pressa dig själv på det här sättet tvingar kroppen att förvandla kalorier och kroppsfett till energi som lagras i musklerna, vilket ökar med den uthållighet du får med tiden. Fundera på att börja träna med vikter utöver din dagliga fysiska aktivitet för att överkomma de problem med kroppsvävnad som kan störa ditt deltagande i träningsprogram eller andra aktiviteter. Du bör alltid rådfråga din läkare innan du påbörjar ett program med fysisk aktivitet för att säkerställa att du kan träna på ett säkert sätt.

Fortsatt fetma

Även om långsiktig fetma korreleras med ökade hälsoproblem och ett förkortat liv är vikt inte den enda faktor som påverkar din hälsa. Studien i PLOS Medicine säger också att även om du inte förlorar en stor mängd vikt kan hälsosamma förändringar i din livsstil, som att öka mängden fysisk aktivitet, förbättra din hälsa. Samma studie säger också att den sju minuter långa ökningen av livet för varje minuts träning inte påverkas av BMI, vilket innebär att träning och fysisk aktivitet medför dramatiska fördelar även utan viktnedgång.