Drömmar: Kan de tolkas och ha betydelse?

1 min


Drömmar är ett fantastiskt redskap för att utforska sitt inre. De kan tala om för dig vad du undviker och vad du inte är medveten om, de kan ge dig råd och stöd och klargöra hur du ska handla i en svår situation.

Drömmar kan varna dig och tala om när du är inne på fel spår, men de kan också vara tröstande och lugnande och visa dig vem du innerst inne är.

Det finns naturligtvis många som anser att drömmar bara är ett hopkok av händelser vi upplevt under dagen och att de inte har något speciellt att säga oss. Men de flesta som försökt förstå människans inre värld menar att drömmarna har stor betydelse och att de bär med sig viktiga budskap från vårt undermedvetna.

Carl Gustav Jung är kanske den som har betytt mest för hur moderna psykoanalytiker i dag arbetar med drömtolkning. Han ansåg att drömmar är den lättast tillgängliga källa vi har för att utforska vårt inre. Jung menade att drömmarnas funktion är att försöka bidra till vår själsliga balans, de är som en bro mellan vårt medvetna och allt det omedvetna i psyket.

Många tror att de inte drömmer, eftersom de inte kommer ihåg sina drömmar. Men alla människor drömmer flera gånger per natt. De starkaste drömmarna får vi under den s.k. REM-sömnen, som upprepas fyra-fem gånger per natt och som blir längre för varje gång. Den sista REM-perioden kan vara upp till en timme och sömnen avslutas ofta med denna period. Därför är det också enklast att komma ihåg det du drömde precis innan du vaknade.

Vi tror kanske att våra drömmar är utan mening bara för att vi inte kan förstå dem. Men för att förstå en dröm måste man granska den från alla sidor, menade Jung.

Precis som om man skulle ta ett obekant föremål i sin hand och vända och vrida på det gång på gång ända tills man är förtrogen med varje liten del. Det som först verkar betydelselöst i en dröm kan visa sig vara väldigt viktigt när man har granskat det närmare.