Den bittersöta koriandern

1 min


INGREDIENSEN

Koriander är i vårt kök sedan tidigare mest känd som krydda i bröd. Men i Thailand och Vietnam är koriander den mest använda bladkryddan. Och den börjar sprida sig även till våra trakter.

HISTORIA

Koriander är en mycket gammal krydd- och medicinalväxt. Den finns omnämnd i sumerisk kilskrift och på egyptiska papyrus, i indiska vedatexter samt i Gamla Testamentet. Hit kom den under medeltiden tack vare tyska benediktinermunkar. Förekom i Gustav Vasas kryddbestånd under 1500-talet.

OM VÄXTEN

Är ettårig och blir upp till en meter hög. Kan odlas upp till Värmlandstrakten. Får små vita till ljusrosa blommor som blommar i flockar. Frukten är en rund nöt som liknar ett vitpepparkorn och innehåller ett frö.
Koriander kallas också kinesisk persilja och har ytliga likheter med slätbladig persilja. Den smakar och doftar dock helt annorlunda och bladen är betydligt spädare. Innan frukten har mognat luktar hela växten lite illa — som vägglöss eller bärfisar, sägs det. Både de färska bladen och fröna används.

NYTTA

Använd som medicinalväxt sedan urminnes tider. Ansågs kunna bota både pest och kolera. Har också använts som maskmedel och mot löss och loppor. Indiska ayurveda klassar koriander som kylande och fuktgivande.

I MATEN

I vårt kök mest känd som krydda i bröd och inläggningar. Ingår i många curryblandningar och ofta tillsammans med kanel, ingefära och nejlika. Används i en del likör- och brännvinsblandningar samt i olika parfymer.
I många asiatiska länder, som Thailand och Vietnam, är koriander den mest använda bladkryddan. Passar särskilt bra till ris- och grönsaksrätter. Har en distinkt, lite bitttersöt smak som kan kännas lite främmande. Använd den med måtta till en början.

Visste du att…

I Gamla Testamentet, Andra Mosebok 16:31 står det: ”Och Israels barn kallade det manna. Och det liknade korianderfrö, det var vitt, och det smakade såsom semla med honung.”

(Vanliga söktermer: https://reportr se/den-bittersota-koriandern/)