Hur man klarar cykling trots ömma ben/baksida lår [3 STEG]

2 min


Att cykla arbetar med varje muskel i benen. Quadriceps, gluteus och vader kan verka som att de är de enda musklerna som arbetar när du cyklar. Men även fast dessa muskler använder mest energi arbetar alla muskler i benen för att upprätthålla den ”snurrande” rörelsen. När quadriceps är ömma, som egentligen betyder att de är slitna, blir det inte alls lika roligt att cykla. Varje gång du rör dig uppåt för att genomföra ett till varv blir det mer smärtsamt ju längre du cyklar. Men det finns sätt att minimera smärtan.

Cykla cykling

Att cykla med ömma och slitna hamstrings (baksida lår)

Steg 1

Sadelns höjd och benens längd är de viktigaste faktorerna. Om du har ömma hamstrings är det nödvändigt att ha korrekt höjd så att benen är i en bekväm position. Benen får inte böjas för mycket, men de kan sträckas ut till den grad att benen är i 90 graders vinkel med utsträckta vader för att nå pedalen. Kroppen måste vara i en position där benen är rakt under kroppen istället för framför den, vilket är fallet för cyklister med lägre sadlar. När pedalen är längst ned är benen i 80 graders vinkel.

Steg 2

Den viktigaste faktorn är tramprörelsen. Många cyklister använder sina hamstrings för att dra sig bakåt medan de använder quadriceps för att trycka framåt, och växlar mellan båda benen. Detta är inte den mest effektiva metoden och är, utan tvekan, det värsta sättet att cykla med ömma hamstrings. Att cykla på det traditionella sättet, där man ”pressar”, är det bästa sättet att cykla med ömma hamstrings.

Steg 3

Fotbollsspelare, och många andra idrottare, cyklar som behandling för hamstringsskador. De cyklar dock inte som de flesta ”riktiga” cyklister gör. De anstränger sig så lite som möjligt, men försöker hålla en hög takt. Detta hjälper hamstrings att läka genom att de är aktiva, vilket snabbar på läkeprocessen. Såvida du inte vill genomföra ett lopp med ömma hamstrings (dålig idé) bör du cykla för att hjälpa hamstrings att läka. Att cykla i hög takt har även visat sig vara det mest effektiva sätt att cykla. Faktum är att professionella cyklister gärna håller en takt över 100 RPM.

Källor

  • Sports Injury Bulletin, Sports injuries rehabilitation exercises – These are the best exercises to recover from the most frequent sports injuries, Walt Reynolds