”Crosstrainers överdriver kaloriförbränningen med 42%”

2 min


Genom att träna korrekt kan en crosstrainer/elliptisk maskin ge en effektiv konditionsträning. Med slarv eller för lätt ansträngning samt dålig variation kan däremot effektiviteten avta. Med rätt inställning stärker däremot träningen ben- och bukmuskulatur samt bränner kalorier. Undvik enkla misstag för att effektivisera din träning.

Muskelspecifikt

Crosstrainers har visat sig vara mer effektiva än exempelvis promenader för att stärka sätesmuskulaturen. Studien utfördes i Kanada och publicerades i ’Clinical Biomechanics’. Maskinerna stärker även framsida lår samt tränar med handtagen och aktiva armrörelser, axlar, bröst, biceps samt även triceps. Till skillnad från en trappmaskin kan rörelsen på en crosstrainer även utföras åt andra hållet och tränar då även baksida lår och vader.

Ellipticals

Kaloriförbrukning

Effektiviteten vid crosstrainer-träning beror helt på personen. Genom att slarva, inte träna korrekt eller ha för lågt motstånd utan utmaning leder till en träning utan större effekt. En kvinna som väger 65 kilo kan bränna upp till 600 kalorier i timmen vid kraftfull träning på hög svårighetsgrad. Men samma person kan ha en kaloriförbrukning på under 400 kalorier om svårighetsgraden sänks. Lita heller inte fullt ut på maskinens information om kaloriförbrukning. Det har uppmärksammats att crosstrainers överskattar kaloriförbrukningen upp till 42 procent, enligt redaktören på magasinet ’Shape’

En effektiv träning

För att få en så effektiv träning som möjligt bör träningen utföras med minst medel till kraftfull intensitet. Med högre intensitet ökar kaloriförbrukningen. Om en lätt svettning uppstår efter cirka tio minuter anses träningen vara medelintensiv. Om pratet blir ansträngt med endast ett par ord vid varje andetag är träningen kraftfull. En god hållning är viktigt – håll upp blicken, axlar bak och rak rygg – för en effektiv träning och aktivera buken. Öka steglängden för ökad förbrukning och maximera träningen genom att överväga högintensiva intervaller.

Högintensiv intervallträning, HIIT

Alla klarar inte av att träna intervaller, men det kan bidra till en mer effektiv konditionsträning. Om du upplever att du klarar av att hantera den extra utmaningen kan intervaller med fördel läggas in i det existerande upplägget för att öka kaloriförbrukningen. Passen behöver inte ökas till en generellt högintensiv nivå. Det räcker med korta kraftfulla och intensiva perioder om cirka 30 sekunder med påföljande 60 sekunders vila i lugnare tempo för att ge en stor effekt på träningen.

Källor