Kan man bygga 10 kg muskler med 5×5 StrongLifts?

2 min


5×5 StrongLifts är ett träningsprogram som fokuserar på grundläggande skivstångsövningar. Det består av två pass – pass A och pass B – som du utför växelvis, träning tre gånger per vecka. Pass A omfattar fem set med fem repetitioner med knäböj, bänkpress och rodd, medan pass B är fem set med fem knäböj och overhead pressar och ett set med fem marklyft. Med rätt inställning till träningen, en strukturerad kost och tålamod, kan du få 10 kilo muskler och kanske ännu mer om du följer 5×5 StrongLifts.

5x5 StrongLifts

Hur musklerna växer

Dina muskler växer när de utsätts för en stimulans och sedan ges tillräcklig tid att återhämta sig. När du tränar dina muskler hårt, blir de skadade och bryts ner, sedan byggs de upp större och starkare när du vilar. Denna förändring är relativt långsam, noterar IDEA Health and Fitness Association och kan ta månader innan den syns.

Progressiv överbelastning

För att muskeltillväxt skall ske, måste du ständigt driva på för progressiv överbelastning, vilket innebär att öka vikterna du lyfter med antal set eller reps, din totala träningsvolym eller minska vilotiden. I 5×5 StrongLifts, ändras set och reps inte från pass till pass, men vid varje träningspass försöker du lyfta 2,5 kilo mer i varje övning. Detta innebär att du alltid utmanar dina muskelfibrer och bryter ner dem, vilket leder till muskeltillväxt.

Faktorer som påverkar muskeltillväxt

Styrketräning och progressiv överbelastning är bara en del av pusslet. 5×5 StrongLiftsträningen är utformad som en muskel- och styrkebyggande rutin, men det kommer bara att leda till ökad muskelmassa om du alltid verkar för förbättringar i gymmet, ökar ditt kaloriintag så att du äter tillräckligt för att bygga muskler och vilar när du inte är på gymmet. Enligt nutritionisten Leigh Peele, kan en man som är ny på styrketräning räkna med att öka cirka 0,75 kg muskler per månad, medan medel och avancerade lyftare kan bara få 0,125 till 0,25 kilo muskler i månaden. För kvinnor, sjunker dessa siffror till 0,3-0,5 kg för nya lyftare och 0,05 till 0,2 för medel- och avancerade tränare.

Överväganden

Att få 10 kilo muskler med StrongLifts är säkert möjligt, förutsatt att du genomför träningen. Det kan ta dig tre till fyra månader som nybörjare eller närmare ett år om du är mer avancerad. StrongLifts anses i allmänhet vara mer av ett nybörjarprogram, eftersom det bara innehåller några grundläggande övningar, så någon gång kanske du vill prova en mer avancerad typ av bodybuildingsträning.

Källor