Bouillabaisse med rouille

Ingredienser

ca 1 kg blandade fisksorter efter tillgång, välj bland t ex torsk, gös, rödspätta, marulk, ål
ca 300 g stora räkor
1 purjolök
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3-4 tomater
2 msk olivolja
1 lagerblad
1/2 g stött saffran
några strimlor av apelsinskal
1 l fiskbuljong
2-3 dl torrt vitt vin
1 tsk fänkål eller timjan
salt och peppar
1 röd paprika
(chilipulver)

Gör så här

1. Skär fisken i ca 5 cm stora bitar. Skala räkorna.

2. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka lök och vitlök. Skålla, skala och hacka tomaterna.

3. Hetta upp oljan i en vid gryta och fräs purjo och lök utan att de tar färg. Tillsätt tomathack, lagerblad, saffran, apelsinskal, buljong, vin och stött fänkål eller timjan, lite salt och peppar. Låt den i två halvor delade urkärnade paprikan koka med. Koka
5-10 min. Ta upp och spola av paprikahalvorna (som ska användas till Rouille).

4. Lägg i fisken och koka 6-8 min. Blanda i räkorna, smaka av med salt, peppar och ev chilipulver och låt allt bli riktigt varmt. Servera med brödkrutonger eller skivor av rostat vitt bröd och Rouille. (Brödkrutonger: kantfria tärningar av vitt bröd, sprödstekta i lite av lika delar olja och smör.)

Lämna ett svar