Blir löpning enklare med tiden, ju mer man springer?

2 min


När man vill komma i form verkar löpning som ett logiskt val av träning. Det är inte dyrt, och man kan göra det nästan var som helst, när som helst. Löpning är inte enkelt för en nybörjare. Det kan få dig att känna dig trött och sliten efter att bara ha joggat en kort sträcka, vilket kan få dig att vilja ge upp. Men om du fortsätter träna kommer det bli lättare att springa – du behöver bara behålla engagemanget och ha realistiska mål.

Avsätt tid

En av de främsta anledningarna till att människor slutar jogga är tidsbrist, enligt löparläraren Joe Henderson på University of Oregon. Om du vill att jogging ska bli lättare behöver du hitta tid i ditt upptagna schema. Den goda nyheten är att du inte behöver jogga länge för att komma i form. Du behöver bara 20 – 30 minuters jogging, tre till fyra dagar i veckan.

Börja långsamt

Det största misstaget du kan begå när du börjar jogga är att anstränga dig för hårt. Om du är en nybörjare, eller om det var lång tid sedan du joggade, bör du börja långsamt. En bra takt för att jogga kommer låta dig prata utan att kippa efter andan. Det är okej att ta pauser och bara gå också. Det tar tid att bygga upp den uthållighet som krävs för att jogga, men i takt med att tiden går bör du kunna öka hastigheten och sträckan.

Ta vilodagar

När du börjar bör du inte jogga varje dag. Att träna får musklerna att brytas ned. För att de ska kunna bli starkare, och för att jogging ska bli enklare, behöver de tid att bygga upp sig igen. Jogga varannan dag, eller se till att du tar två till tre vilodagar från joggingen varje vecka. På dina lediga dagar kan du stärka de områden i kroppen som löpning inte tränar så mycket, till exempel överkroppen.

Fördelar av att hålla ut

Om du orkar hålla ut kommer jogging inte bara att bli lättare, utan du kan också märka flera andra positiva effekter. Jogging hjälper dig bränna kalorier och tona muskler, så kläderna kan bli lite lösare. Att jogga förbättrar också muskelstyrkan och uthålligheten, och ger dig lite mer energi. Det förbättrar hjärtats hälsa genom att sänka din vilopuls, vilket utsätter hjärtat för mindre stress och minskar risken för hjärtinfarkter, och sänker blodtrycket och kolesterolet.

Källor