Billigt Spa: Weekend, Dag-Spa och tips på anläggningar

6 min


Förr var spa förbehållet de rika och adliga. I dag ger de möjlighet för den stressade nutidsmänniskan att hinna i fatt sig själv. Och samtidigt njuta av god mat, gott vin och skön massage.

MINNS DU DEN TID när hälsohemmen serverade kruskakli till varmrätt med potatisavkok att skölja ner läckerheterna med? Och när gästerna var tjockmagade, sönderstressade direktörer som dignade under hotet om ytterligare en hjärtinfarkt? 
Glöm det. Hälsohemmet har förvandlats till spa och den vanligaste gästen är en vältränad och kostmedveten men ändå livsnjutande kvinna i sina bästa år. Under en vistelse på spa väntar hon sig läckra och vällagade trerättersmiddagar, ackompanjerade av årgångsviner. Hälsohemmens trista armar-uppåt-sträck-övningar har bytts ut mot kurser i yoga och qigong, även om de mest vältränade fortfarande kan välja tuffare gymprogram och spinning. De förr utskrattade gyttjebaden finns dock kvar, men nu omtalas de med betydligt större respekt. Att få sänka sin kropp i ett badkar fyllt av varm lera är bland det mest avkopplande som finns för en stressad mamma och yrkeskvinna. De flesta av oss har vant oss vid att halvspringa mellan jobb och dagis, och tror att det är normalt att känna hjärtat banka i halsgropen.

En nyhet är att kvinnodominansen bland gästerna håller på att luckras upp i takt med att allt fler män börjar inse hur välgörande det är att unna sig ett besök på spa. Kanske hänger det samman med att hälsotänkandet nu börjar sprida sig även hos det så kallade starka könet? Hur det än ligger till med saken, så innebär trenden en helt ny möjlighet. Det är inte helt ovanligt att ny kärlek uppstår bland spa-gästerna. Spa förknippas självklart med hälsa och friskvård, men det har också med skönhet att göra. Den som får helkroppsmassage sträcker automatiskt upp sig när hon reser sig från britsen, hållningen blir vackrare och blicken klarare. Ansikts- och kroppsbehandlingar hör självklart till en spa-vistelse, liksom tips och råd om hur man bäst ska använda make up och andra skönhetsmedel. Egentligen är spa ett latinskt begrepp: salus per aqua, det vill säga hälsa genom vatten. Genom århundradena har det varit mer eller mindre populärt. På 1700-talet var det högsta mode för Europas ädlingar att vistas på spa för att dricka och bada i vatten som ansågs särskilt nyttigt. Men redan de gamla romarna byggde vackra badhus kring naturliga varma källor och njöt av varma bad. Runt om i Europa finns än i dag gott om städer där ordet ”term” ingår på något vis, exempelvis Termes-les-Bains i södra Frankrike. Och de varma baden i Östeuropa, framför allt Ungern, är välkända.

Ursprunget till det vi i dag kallar spa får man dock söka i Belgien, närmare bestämt Ardennerna, som kanske mest är känt för sina stora härliga arbetshästar. Hit reste 1700-talets kungligheter som Sveriges Gustav III och ryske tsaren Peter den Store. Liksom den brittiske härföraren lord Wellington, som ju för övrigt besegrade Napoleon i närheten av en annan belgisk stad: Waterloo. 
I dag finns över 10 000 spa-anläggningar runt om i Europa, och en försvarlig andel av dem ligger i Sverige. Många är kända sedan gammalt, exempelvis Loka och Lundsbrunn. Bara namnet antyder att hit kom man förr för att dricka brunn, det vill säga njuta av det vatten som fanns i brunnen och som ansågs vara sär-skilt hälsobringande. Vattnet från Loka finns ju numera i var mans mun sedan man kommit på att hälla det på petflaska och sälja det i Konsum.

Välj rätt spa för dig I Sverige finns många olika spa-anläggningar, och det är inte lätt att välja vilket som är bäst. Här presenteras några olika förslag, från det exklusiva där besöket måste planeras både tidsmässigt och ekonomiskt, till det som kallas för dag-spa, där man kan slinka in efter jobbet. Ett slags ”spa light”, alltså.

Billigt spa-weekend med skön konst

I Umeå, alldeles nära centrum, finns nya och moderna Iksu Club & Kultur Spa. Här har man ambitionen att koppla samman kroppligt välbefinnande med estetiskt. I hela anläggningen möts du av vacker konst, välgörande för själen. Därmed blir kultur en ingrediens som andra spa-anläggningar inte har. Exempelvis är simbassängen prydd med vacker glasmosaik.

Iksu Club & Kultur Spa bjuder in till heldagspaket med bland annat vattenmassage, lunch och olika behandlingar. Dagen avslutas i det så kallade ”andrummet” med en stunds meditation till musik. 
Heldagspaketet kostar 135 kronor i inträde, sedan väljer man själv mellan olika behandlingar. 
Priserna ligger mellan 400 kronor och strax under tusenlappen per behandling.

Dag-Spa och träningsanläggning i Varberg

Till de mer välkända svenska anläggningarna hör Varbergs Kurort, som med sitt läge på västkusten erbjuder närhet till strand och hav – det riktiga havet, som västkustborna hävdar. Och stranden, den är inte bara till för sommarens kurortsgäster. Den är lika fascinerande övriga årstider, då den erbjuder vindsvept dramatik. På Varbergs Kurort finns ett rikt utbud av örtbad, tångmassage, qigong, yoga, alginpackningar och mycket mera. Tanken är att försöka balansera avkoppling med aktivitet. Därför finns också tillgång till olika slags träningsanläggningar. Maten är av högsta klass. Den som väljer helpension får tillgång till en rik lunchbuffé, trerättersmiddag på fredagskvällar och fyrarättersmiddag på lördagar. Priserna står i proportion till det rika utbudet. En hel helg kostar 4 690 kronor per person i dubbelrum, enkelrum går på 5 490 kronor. Men då ingår förutom maten med buffén och alla rätterna, också tre olika slags behandlingar. Man måste beställa sina behandlingar i samband med bokningen, så det gäller att vara påläst när man ringer.

Legendarisk doktor lever som han lär

En smått legendarisk läkare på Tallmogården på den tiden det fortfarande var hälsohem, har inte slutat arbeta. Vid 73 års ålder har han uppenbarligen följt sina egna hälsoråd, för han är lika vital som någonsin. Inte nog med att han är ordförande i läkarföreningen för komplementär medicin, han tar fortfarande emot patienter.

– Många kommer till mig för att de är missnöjda med den vanliga sjukvården. Ofta tycker de att de har för många olika läkemedel. Jag försöker då ta bort några och ersätta dem med olika naturmedel. Jag ger också råd om exempelvis kost, fysioterapi och akupunktur, berättar doktorm. Han har egentligen ingenting emot att så många hälsohem har förvandlats till spa-anläggningar. Det är ju inget fel på råden om kost, motion och avslappning. Men det bedrivs ju ingen sjukbehandling, och det är synd, säger han. Han är allmänläkare i botten och har i många år intresserat sig för och varit verksam inom komplementärmedicinen.

Smit in på spabad efter slitet

Det är inte alla som kommer sig för att resa bort en hel helg på spa. Den som bor i Stockholm kan tillfredsställa sin längtan efter lyx och flärd ändå, genom att gå till Stockholm Day Spa. Det ligger högst upp i Åhlénshuset mitt i Stockholm. Kanske även en idé för den som turistar i Stockholm – kombinera förmiddagens shopping och kvällens teaterbesök med några sköna spa-timmar. Ett heldagspaket innehåller kurbad, ansiktsbehandling, kroppsbehandling, manikyr, mindzone, som är ett träningspass med tyngdpunkten på mental träning i österländsk anda. I priset ingår även frottérock och lunch. Det hela gå loss på 2 750 kronor. Det finns även billigare varianter. Halvdagspaketen kostar mellan 1 200 och 1 500 kronor.
Stockholm Day Spa är en av de få anläggningar som satsar särskilt på män. På många andra ställen lommar de äkta männen i hälarna på sina fruar, men här får ni behandlingar som är särskilt anpassade till er.

Billigt Dag-Spa på båten – varför inte?

Det har blivit allt mer populärt att gå på spa medan man ändå befinner sig på Finlandsfärjan. Exempelvis erbjuder Viking Line sköna behandlingar ombord på Viking Cinderella. Här erbjuds exempelvis en särskild badritual i elva steg för 230 kronor. De elva momenten består bland annat av skrubbning, lerinpackning och olika slag av ångbastu. Du kan också njuta av olika slags massagebehandlingar för omkring 550 kronor. Det kan vara klassisk massage, arommassage eller fotkur.

Hotel Tylösand – ett spa utan hämningar

På Hotel Tylösand finns en av landets mest anrika spa-anläggningar. Det började byggas under namnet Tylösands Havsbad. Förebilden var franska Trouville, en stad vid Atlantkusten där det fina folket tillbringade somrarna. Vinteraktiviteterna förlades till Rivieran. I dagens Hotel Tylösand finns allt man kan önska sig av strand-promenader, kropps- och an-siktsvård, yoga, gympa och gemenskap. Några av de fysiska aktiviteterna innehåller salsa, så ta med maken! Eller hitta en här. Det bästa av allt är kanske de temahelger som hotellet erbjuder med inriktning på ämnen som skönhet, komma igång med träningen och österländsk hälsofilosofi. Men så finns också succéerna vodka- och whisky-provning. Även den mentala hälsan och välbefinnandet ska ju skötas! Priserna för ett dubbelrum en fredag-söndag ligger kring 1 895 kronor per person. Förlägger man sin spa-vistelse till lördag-måndag sjunker priset till 1 745 kronor per person. Det kallas ”stora paketet” och innefattar förutom övernattningarna med frukost, även lunchbuffé, middagar (vinet får man dock betala extra) och tillgång till spa-aktiviteter.

(Vanliga söktermer: https://reportr se/billigt-spa-weekend-dag-spa-tips-anlaggningar/)