Forskningen avslöjar: ”Här är bästa vädret för löpning”

2 min


Precis som det finns många sätt att springa finns det också många bra vädertillstånd. Det rätta tillståndet beror på miljön du springer i, hur du föredrar att springa, och liknande faktorer. Om du söker det bästa sättet att förbättra din andning medan du springer är nyckeln dock att hitta rätt balans mellan temperatur och fuktighet.

Balansera temperatur och fuktighet

Ett sätt att mäta balansen mellan temperatur och fuktighet kallas för WGBT (wet bulb globe temperature index). Detta mått tar hänsyn till hur fuktighet, solens strålar, vinden och den omgivande temperaturen arbetar tillsammans för att påverka uppfattningen av temperaturen.

Varje WGBT-temperatur har sina olika risker, och många sportorganisationer rankar WGBT på en skala från vit flagg till svart flagg. Om WGBT är över 27,5 grader klassas en tillställning som svart flagg och kan ställas in. Om WGBT istället är runt 18 grader minskar risken för hjärtrelaterade sjukdomar.

Regnigt vs klart väder

Regnigt väder kan lindra den extrema hetta som finns i landets varmaste delar, och lätt regn kan vara perfekt under de varma sommarmånaderna. Regn innebär dock vissa faror, särskilt om du springer på eller nära gator. Minskad synlighet ökar risken för skador, och en halkig trottoar kan öka risken för att du ramlar.

Varmt vs kallt väder

Mycket varmt väder är sällan idealt för löpning. Du blir varmare och svettas mer, vilket ökar risken för uttorkning och värmerelaterade sjukdomar. Du kanske till och med bränner färre kalorier. Många vill springa ute i solen för att skaffa en snygg solbränna, trots att det är farligt och det numera finns bra brun utan sol tabletter.

Enligt en studie som publicerades i Trends in Endocrinology and Metabolism 2014 måste kroppen jobba hårdare för att hålla sig varm i kyla, så du bränner fler kalorier när du springer i kyla. Vid mycket låga temperaturer står du dock inför en ökad risk för hypotermi, och de extra lager du måste bära för att hålla dig varm ökar risken för överhettning.

Fuktigt vs torrt väder

Hög fuktighet gör det generellt sett svårare för kroppen att kyla ner sig själv eftersom svett tar längre tid på sig att förångas. Du kanske måste dricka mer vätska för att hålla dig återfuktad, vilket kan sinka dig. Fuktighet kan få milda temperaturer att kännas mycket varmare, öka risken för värmerelaterade sjukdomar, och överhettning. Det är mer troligt att du stöter på fuktiga miljöer nära stora vattenkroppar och efter ett skyfall.

Källor