5 bästa träningsmaskinerna på gymmet för kondition

3 min


Genom att träna på träningsmaskiner kan kondition och hjärt- och kärlhälsa förbättras samt kaloriförbrukningen ökas, samtidigt som muskler och skelettet stärks oavsett väderlek eller tid på dygnet. De flesta träningsanläggningar erbjuder möjligheten att se på TV under träning vilket kan öka motivationen för att träna regelbundet. Trampmaskiner, elliptiska cyklar, trappmaskiner, träningscyklar och roddmaskiner är bland de bästa maskiner ett gym har att erbjuda. Dem anses vara bäst eftersom kaloriförbrukningen är hög samtidigt som muskulaturen stärks och skelettet utvecklas. Träningen kan också anpassas efter förmåga med låg-effektiva alternativ. Däremot avgör intensiteten och längden effekten av konditionsträningen och är inställningar man själv styr över.

 

Trampmaskiner

Oavsett ålder och konditionsnivå kan man få en bra kvalitativ träning på en trampmaskin. Nybörjare eller ovana personer kan bygga upp uthållighet och muskulär styrka med hjälp av en trampmaskin. Är man i bättre kondition kan inställningar göras för att få ett intensivt och jämnt träningspass. Trampmaskinerna erbjuder också möjlighet till intervallträning genom att farten justeras så att träningen alternerar mellan promenad och löpning. Att springa på en trampmaskin är en av de mest effektiva övningarna för att bränna kalorier. Mängden kalorier beror på ålder, kön, vikt och träningsintensitet. En person som väger 68 kilo bränner cirka 351 kalorier på en timme i en fart av sju kilometer i timmen och cirka 684 kalorier i tio kilometer i timmen under ett pass på en trampmaskin.

Crosstrainers (elliptiska cyklar) och trappmaskiner

Crosstrainern och trappmaskinen har likheter. Båda utförs i upprätt position med fötterna på pedaler. På trappmaskinen liknar rörelsen den vid gång i trappa och på den elliptiska cykeln drar fötterna runt pedalerna i en elliptisk rörelse. Trappmaskinen stärker inte bara konditionen utan även muskulaturen i höfter och ben. Den elliptiska träningen, som också är konditionskrävande, utvecklar med rätt motstånd den nedre delen av kroppen. Maskinerna är utmärkta redskap för personer med känsliga vrister, knän, höfter eller rygg och ger en effektiv träning med låg påverkan på kroppen. En person som väger 68 kilo bränner cirka 477 kalorier på en trappmaskin och cirka 774 kalorier på en crosstrainer under ett pass på 60 minuter.

Träningscyklar

Det finns flera varianter på träningscyklar. Spinningcykeln används vid gruppträning och den ryggstödsförsedda träningscykeln samt den vanliga upprätta cykeln används vid individuell träning. Träningscykeln ger en bra och säker cykelträning utan oro för förlorad balans. Liksom den elliptiska maskinen är en träningscykel låg-effektiv i meningen att påfrestningen på knän och rygg är mycket låg. Justera höjden på sadeln så att knät böjer sig fem till tio grader när den främre delen av foten är på pedalen. Motståndet kan justeras och hastigheten på cyklingen kan ökas för att höja intensiteten i träningen. På 60 minuters träning kan en person som väger 68 kilo bränna cirka 477 kalorier vid måttlig ansträngning och cirka 774 kalorier vid en mer kraftfull ansträngning.

Roddmaskiner

Träningen på en roddmaskin kan misstas för att uteslutande träna överkroppen när den i själva verket tränar hela kroppen. Ben och höfter aktiveras vid tryck mot pedalerna samtidigt som rygg och armar drar handtaget mot bröstet. Mängden muskulatur som aktiveras gör att träningen på roddmaskinen är intensiv och effektiv. Intensiteten avgörs av motståndet eller hastigheten i roddtagen. De flesta finner roddmaskinen skonsam mot kroppen, men om man har ryggproblem kan övningen ge vissa obehag. Ett pass på 60 minuter på en roddmaskin för en person som väger 68 kilo ger en kaloriförbränning på cirka 477 kalorier i måttligt tempo och cirka 495 kalorier vid mer kraftfull träning.

Källor