Bästa träningsformerna för personer som väger 150 kg

3 min


Om du väger 150 kilo klassas du som överviktig oavsett hur lång du är, och du klassas med största sannolikhet som att du lider av dödlig fetma. En så hög vikt kan utsätta dig för en större risk för ledproblem, hjärtinfarkt, stroke, cancer, och förtida död. Oavsett hur motiverad du är kan träning vara utmanande med en stå stor kroppshydda. Genom att ta små steg mot dina mål kan du sakta förlora vikt ända tills det blir lättare att träna.

Gång

Gång är en perfekt träningsform för personer som väger för 150 kilo, för det är något du redan gör varje dag (såvida du inte har begränsad rörlighet). Effekten på dina leder är mindre än om du springer eller hoppar, och du kan gå nästan var som helst. Om din vikt har orsakat rörlighetsproblem är det första steget att förbättra din rörlighet. Försök att ta en kort promenad och sikta på att gradvis öka promenadens varaktighet och längd varje dag. Till och med fem minuter kan hjälpa, så länge du gradvis jobbar dig upp mot längre promenader. National Institutes of Health rekommenderar att patienter med fetma promenerar i 45 minuter minst fem dagar i veckan.

Vattenbaserad träning

Om gång är för smärtsamt eller om du vill testa en mer utmanande träningsform kan vattenbaserad träning vara ett utmärkt val. Din naturliga flytförmåga gör det lättare att röra dig i vattnet, och effekten på lederna minskas markant. Om du är en nybörjare på simning kan du testa att gå med i en simgrupp eller en grupp som utövar vattenaerobics, och slippa simma ensam. Simning kan också minska symtomen för ledsmärta och ömma muskler – problem som personer med fetma ofta upplever.

Funktionell fitnessträning

Funktionell fitnessträning är ett träningsprogram som tagits fram för att göra vardagliga rörelser lättare. Fetma kan göra aktiviteter som böjande, att bära föremål, och till och med gång, utmanande, vilket gör att funktionell fitnessträning är ett perfekt alternativ som kan hjälpa dig få tillbaka din rörlighet. Du fokuserar på att stretcha och förbättrar rörligheten med hjälp av övningar som utfall och curls. Funktionell fitnessträning fokuserar också på att stretcha och förbättra rörligheten. Även om funktionell fitnessträning kan vara perfekt för nybörjare kan det också vara utmanande, så du kan försöka öka din fysiska fitness med hjälp av mindre ansträngande metoder i början, till exempel gång eller vattenaerobics.

Stolbaserade övningar

Om du har problem med att hålla balansen eller lyfta hela din vikt kan du ta hjälp av en stol. Du kan utföra stolbaserade övningar som benlyft, eller använda en stor för stabilitet när du gör utfall eller squats. För att röra benen och engagera magmusklerna kan du placera en medicinboll på markan, engagera magmusklerna, och sedan trumma tårna på varje fot – en i taget – mot bollen.

Fetma och träning

Mycket feta personer utsätts för vissa risker när de tränar. Du kan skada lederna på grund av den stora vikt de måste bära, och i vissa sällsynta fall kan du drabbas av en hjärtinfarkt eller stroke. Rådfråga din läkare innan du påbörjar ett träningsprogram, och överväg att göra ett stresstest på löpbandet. Du kanske måste arbeta långsamt för att komma upp i en hälsosam träningsnivå istället för att göra allt på en gång. Riktlinjerna för viktnedgång och för att förhindra viktuppgång, från American College of Sports Medicine, rekommenderar 150 – 250 minuters måttlig fysisk aktivitet per vecka.

Källor