Bästa träningen för 100% maximal viktnedgång [3 Metoder]

2 min


Att gå ner i vikt kräver alltid en extra insats utanför vanliga rutiner, och ibland vill man på kort tid komma i form inför en speciell händelse. Som tur är, finns det övningar som maximerar viktnedgång oavsett om du har tålamod att träna långsammare under en längre tidsperiod eller om du snabbt behöver gå ner i vikt.

löpning gå ner i vikt

1: Långsam distans

Långsamma distanspass, eller LSD (Long Slow Distance), bidrar till att förbättra uthållighet samt stärka muskulaturen. Långdistanslöpning i ett pratvänligt tempo räknas som ett LSD-pass och bidrar till hög kaloriförbränning och därmed viktnedgång utan en obehagligt hög andningsfrekvens. Passen kan med fördel kombineras med högintensiva pass och fungerar då även som återhämtning, om utförd på olika dagar.

2: Tempoträning

Tempoträning är utmärkt för att stärka relationen mellan syreupptagningsförmåga och ämnesomsättning. Enligt magasinet ’Runner´s World’ optimerar tempoträning energianvåndningen och utvecklar förmågan att träna mer intensivt under längre tid. 20-minuters tempoträning två gånger i veckan kan förbättra både viktnedgång och uthållighet. Det är däremot viktigt att vara uppmärksam på kroppens signaler. Träningen är ansträngande och kan leda till överträning och därmed utmattning. Exempelvis kan den första och sista kilometern på ett sex kilometers pass utföras i lungt tempo för att däremellan öka till högt tempo.

3: Högintensiv intervall träning (HIIT)

Högintensiv intervallträning liknar tempoträning genom att den ökar energiförbrukningen. I förlängningen leder det till ökad kaloriförbrukning och därmed viktnedgång. Enligt magasinet ´Self´ kan träningsformen förhöja kapaciteten att förbränna fett. Däremot är det viktigt att balansera träningen för att undvika överträning. Träningsformen bör inte vara primär utan bör kombineras med LSD pass som möjliggör återhämtning. Rekommendationen för nybörjare är fem till tio cykler om tio minuters sprint följt av två minuters jogg eller gång. Alla former av konditionsträning är lämpliga så länge högintesiva sektioner följs av lågintensiva.

Hälsofaktorer

Konditionsträning är ett bra verktyg för hälsa, men bör utföras med måtta. Att träna för mycket, utan vila eller lågintensiva pass, som exempelvis LSD, kan leda till fysiska komplikationer. Kaloriintaget vid träning är också viktigt. Att äta rätt kan maximera viktnedgång och det är viktigt att inte missa måltider för att undvika näringsbrist och låg energinivå. Frukt, grönsaker och fiberrik mat bidrar till viktnedgång under konditionsträning. Sätt realistiska mål för viktnedgången. Den rekommenderade viktnedgången är ett halvt kilo i veckan.

Källor