Topp 10 bästa sätten att komma i form

2 min


Även om alla vet är att träning är bra finns det många sätt man kan träna på för att komma i form. All sorts träning som du gillar och kan göra regelbundet är bra, men vissa träningsformer är bättre än andra. Prova några olika träningstyper för att hitta det som passar dig bäst – och byt om du inte längre känner att det passar dig.

Gång

Gång är en enkel och lättillgänglig träningsform som passar perfekt för den som vill ha en enkel men ändå fördelaktig träningsform. Du kan gå nästan var som helst och när som helst, och du behöver ingen särskild utrustning.

Jogga och springa

Mer vältränade personer kan jogga och springa som effektiva sätt att komma i form. Om du joggar eller springer utomhus bör du se till att bära ljusa kläder och ordentliga skor för att säkerställa din säkerhet och bekvämlighet.

Simning

Simning är en aktivitet utan effekt, vilket innebär att den är skonsam mot lederna. Simning arbetar med varje stor muskel i kroppen samt med hjärtat och lungorna, och är dessutom en nyttig livskunskap som någon gång kan rädda ditt liv.

Cykling

Cykling är inte bara en jättebra träningsform, det är också ett miljömedvetet sätt att transportera sig. Håll utkik efter andra på vägarna, lyd alla trafikregler, och bär alltid cykelhjälm. Eller träna på en inomhuscykel.

Gruppass

Med så många olika gruppass att välja på bör du kunna hitta ett pass som du gillar. Det finns danspass, steppass, kampsportspass, cykelpass, och många andra sorter att prova.

Yoga och pilates

Yoga och pilates har många likheter och erbjuder en effektiv träningsform som tonar, stärker och får hela kroppen att röra på sig. Yoga och pilates har liten eller ingen effekt, så dessa träningstyper passar personer som tycker det känns obekvämt att jogga, springa eller hoppa.

Styrketräning

Att lyfta vikter kommer stärka dina muskler, ben och leder, och det är också bra för ditt kardiovaskulära system. Styrketräning behöver inte innebära viktlyftning eller kroppsbyggning, som är extrema varianter av styrketräning och ganska specialiserade former.

Sport

Att sporta är ett bra sätt att komma i form, och det är samtidigt roligt och ger dig en bra chans att vara både social och tävlingsinriktad. Vissa sporter är bättre än andra för att komma i form – boxning och fotboll innebär till exempel en hög skaderisk, medan tennis och volleyboll inte gör det.

Rodd

Oavsett om du använder en roddmaskin på torra land eller om du är ute på öppet vatten kommer denna aktivitet arbeta med alla muskler i kroppen, tillsammans med hjärtat och lungorna. Rodd använder sig av särskilda tekniker som måste behärskas om du vill undvika skador, så se till att rådfråga en certifierad roddtränare.

Rullskridskor

Att åka rullskridskor har ingen effekt såvida du inte faller. Att åka rullskridskor tränar benen, hjärtat och lungorna. Bär alltid hjälm, knäskydd, armbågsskydd och handledsskydd om du utför denna aktivitet. Leta efter mjuka, platta ytor att åka rullskridskor på och se upp för saker omkring dig, som hundar, cyklar och fotgängare.

Källor