Här är några goda råd som hjälper dig i kampen mot vågen. Kalla det gärna en nystart – det är nämligen aldrig för sent!
Det finns ett klart samband mellan vad du äter, hur ofta du rör på dig och – hur mycket du väger.
Svårare än så är det inte, det vet de flesta. Men det är inte alltid så enkelt för oss som bär på de där förargliga extrakilona.
Ett kilo är en viktenhet. 1 000 gram. Ett kilo potatis, ett kilo smör, ett kilo kött eller fisk kan de flesta av oss hantera utan större svårighet. Men när de där tusen grammen sätter sig på vår egen kroppshydda – då blir det något helt annat. När antalet kilon successivt ökar och blir många, för att till slut leda till övervikt, då uppstår problemet: Hur bär jag mig åt för att bli av med dem?
Jag tillhör själv den kategori som blev, ska vi kalla det ”smällfet”, från det jag var 25 år och upp emot de 30. Jag gick från 84 kilo till 121 på fem år. I början kallade jag min tilltagande vikt för ”trivselkilon” och bemötte dem som kommenterade min rondör med standardsvaret: ”Jag medger att jag är tjock om magen, men det går att banta bort. Det är betydligt värre om man är tjock mellan öronen”.
Till slut tvingades jag acceptera att jag var tjock, alldeles förbaskat tjock. Min företagsläkare konstaterade i samband med ordinarie 35- årskontroll att jag förutom övervikten dragit på mig diabetes, typ B, det vill säga åldersdiabetes. Eller snarare vällevnadsdiabetes. Solklart! För mycket god mat, för mycket god dryck. Ursäkta, men är det någon som känner igen sig i beskrivningen?
För att skriva ut mig ur historien, som det heter på dokusåpaspråk, vill jag gärna meddela slutresultatet: Jag lyckades ”plocka ner” mig från 121 kilo till 82. Gissa om jag var stolt!
Det är lika svårt att få grepp om hur många olika bantningsmetoder det finns som det är att greppa ”bilringarna” kring midjan. Alla har vi väl läst om och kanske även prövat de lockande varianter som presenteras i kvällstidningarna. Inte ett ont ord om dem. Rätt uppfattade och genomförda kan vissa av dem leda till väldigt goda resultat. Och framför allt – de sätter ljuset på detta viktiga ämne. Vi får oss en nyttig tankeställare. Men nu är det ju så att resultatet av en väl genomförd bantningskur är väldigt individuellt. Vi har helt enkelt olika förutsättningar. När det gäller snabb-bantning, som ”flygvärdinnemetoden” eller ”soppmetoden”, där du förespås tappa 5-6 kilo på en vecka, ställer sig de flesta professionella kost-och bantningsexperter ytterst skeptiska. Visst kan man gå ner i vikt snabbt, men oftast handlar det då om vätskeförlust. Sen är man tillbaka på ruta ett. Bantningspulver är en annan metod, där man ersätter maten med ett näringspulver utspätt i vatten. Ger en bra mättnadskänsla och i vissa fall riktigt bra resultat. Men även här är lyckan oftast kortvarig.
Bantningsmediciner som högexponerade Xenical och Reductil, har heller inte blivit några succéer. Dels är de dyra, dels måste man hålla på länge för att nå effekt och dessutom har det visat sig att de också har en del, mindre angenäma, biverkningar. Då återstår ju den ursprungliga frågan. Hur ska jag bära mig åt och vilken metod kan jag lita på? Den frågan har inget definitivt svar, men ett gott råd är: Satsa långsiktigt! Min egen läkare tittade mig djupt i ögonen och sa:
– Räkna med att det tar lika lång tid att bli smal som det tog för dig att bli tjock. I mitt fall handlade det om fem år och det visade sig stämma. Så skynda långsamt…
De metoder som visat sig fungera bäst långsiktigt är dels Viktväktarna som stundtals når häpnadsväckande resultat, dels de allmänna kostrekommendationer som delas ut gratis på alla diabeteskliniker och i foldrar på Apoteket. Dessa bygger i stort sett på samma principer som Viktväktarnas program. Sist, men absolut inte minst, ska vi nämna det som brukar kallas ”Det sunda förnuftets metod”.
Tillbaka på ruta ett: Det finns ett klart samband mellan det du äter, hur mycket du rör på dig och – hur mycket du väger. Usch, vad tråkigt det låter. Ska man inte någon gång få unna sig något riktigt smaskigt och åtminstone för stunden slippa tänka på alla vedervärdiga kalorier? Jovisst får du det! De allra flesta bantningsläkare och kostexperter till och med rekommenderar att du gör just det. Givetvis finns det ett litet, men dock förbehåll. Njut både av den goda maten, ett glas vin och även av efterrätten…
Men i måttliga mängder!
Det är just här som ditt eget personliga förnuft måste få tala.
Lycka till – med varje gram!
Vägen till ditt nya liv heter tålamod
Nu ska jag starta ett nytt liv!
Hur många av oss har inte sagt det? Precis så. Kanske oftast på nyårsnatten. Det är då det ska ske. Möjligheterna är obegränsade. Men…
Ett NYTT liv.
Det är verkligen något att sikta på, att finna och vinna. Nyckelordet när det gäller att gå ned i vikt och att ändra sina levnadsmönster är: tålamod.
Ingenting sker genom ett trollslag. Det första som krävs är ditt eget engagemang, din vilja att vilja göra något, att ändra på något. Ta det steg för steg. Inga revolutionära omvälvningar. Tänk efter hur du har det och hur du lever. Fundera på vad du vill förändra.
Börja med frukosten till exempel. Är det egentligen den frukost du vill ha? Kanske inte. I så fall – ändra.
Hur är det med dina tankar? Tänker du positivt? Om inte: Ändra.
Brukar du se efter i almanackan vem som har namnsdag? Har du tänkt på att en ros till någon kunde vara på plats. Om inte – ändra.
Har du en aning om hur ofta du skrattar? Alla rön pekar på att vi mår bra av att skratta. Mycket och ofta. Om du inte gör det. Ändra.
Listan på småsaker vi lätt kan ändra på i vardagen kan göras hur lång som helst. Låter enkelt, eller hur?
Lite mer komplicerat blir det när det gäller relationerna. Man-hustru, föräldrar-barn, släktingar, arbetskamrater, vänner och för all del även de okända människor vi möter i vardagen. Här handlar det om sådant du inte ensam kan bestämma över, vilket kan leda till problem. Men behöver inte göra det. Inte om du har bestämt dig för ett NYTT, skönt liv. För då är du redan från start positivt inställd och även om det uppstår svårigheter så tacklar du dem garanterat bättre än du skulle gjort i ditt gamla liv. Det märker du ganska snart, bara du har lite tålamod.
Det viktigaste, du måste röra på dig
Det allra viktigaste…
Glöm nu inte det allra, allra viktigaste när det handlar om att gå ner i vikt: motion. Du måste röra på dig! Vi nöjer oss med att rekommendera en halvtimme om dagen. Valfri aktivitet. Det enklaste och effektivaste är promenader. Låt bilen stå och gå till jobbet. Eller cykla. Simning är också bra eftersom det är allsidigt och skaderisken är mycket liten. Om du är otränad – halvera matportionerna och dubblera efter hand motionsmängden. Så ska du se att det fungerar.
Bästa bantningsmetoden: Fem stationer
Vill du gå ner i vikt måste du se till att din kropp håller igång förbränningen. Att svälta sig igenom en hel dag för att fram emot aftonen få sätta i sig sitt enda (välförtjänta) mål mat för dagen är – förkastligt. Dels mår du själv inte bra av det, dels sätter du din kropps hela signalsystem ur funktion. Och inte lär du bli slankare, trots att du ”bara” ätit en gång på hela dagen…
Nej, den bästa metoden att gå ner i vikt är den som vi för enkelhets skull kallar för: Fem stationer.
Det innebär: Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och kvällsmål. Vi tar dem en och en:
Frukost: Oerhört viktig. Många har svårt att äta tidigt på morgonen, men kroppen behöver energi för att fungera. Te, kaffe, en rejäl macka med leverpastej, skinka eller ost. Plus ett glas mjölk eller juice.
Mellanmål: Helst en frukt av något slag.
Lunch: Dagens kanske viktigaste måltid. Försök att inte stressa. Ät det som du tycker om, men tänk på att portionen inte får bli för stor.
Mellanmål: Te eller kaffe och ett rågkex. Eller en frukt.
Kvällsmål: Här gäller det verkligen att tänka sig för. Både vad du äter och hur mycket, eftersom du förmodligen inte hinner förbränna allt före sängdags. Tänk smalt, men unna dig samtidigt att äta gott!
Fotnot: Ovanstående program överensstämmer i princip med den metod som tillämpas av Viktväktarna och den som rekommenderas på svenska diabeteskliniker, då givetvis med vissa reservationer.