Vad man ska bära under löpartights

1 min


Löpartights erbjuder en rörelsefrihet, och den tighta passformen eliminerar risker för att tyget ska knycklas ihop eller dra längs benen när du springer. Nackdelen är att de också är mycket avslöjande – fast svarta tights kan minska synligheten lite.

Det du bär under tightsen är främst en fråga om vad du föredrar, fast det enda säkra sättet att inte få synliga linjer eller tyg som knycklas ihop är att köra utan kläder.

Nackdelar

De största protesterna mot att vara naken under löpartights – får båda könen – är att sömmarna placeras fel, att tightsen är för avslöjande, och att du behöver tvätta tightsen mer ofta än om du skulle bära något under dem.

Dina alternativ

För att hålla dig anständig kan du bära lösa löparshorts över tightsen. Kompressionshorts som håller borta fukt erbjuder en viss anständighet och tar även hand om sömmarna – men för vissa löpare studsar shortsen obekvämt under tightsen. Detsamma gäller pojkshorts för kvinnor. String lämnar inga linjer och har lite tyg som studsar runt, men de är inte alltid bekväma. Vad du än bär bör du ta av dig de fuktiga tightsen och lagren undertill så fort som möjligt efter löparrundan för att minska risken för skavsår eller infektioner.

Vindmotstånd

Vissa löpartights för män har en vindtät eller isolerad frampanel för at hindra könsorganen från att kylas ned. Om du springer i kyla och dina tights inte har en sådan panel kan du bära vindtäta kalsonger eller en strategiskt placerad strumpa.

Källor