Baka Rågbröd – enkelt recepet

1 min


90

Ingredienser

25 g margarin
5 dl mjölk
25 g jäst
1 1/2 tsk salt
1 msk sirap
ca 13 dl rågsikt eller 8 dl siktat rågmjöl
+ ca 5 dl vetemjöl special eller vetemjöl

Gör så här

1. Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och ljumma till 37 gr.

2. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, sirap, nästan all rågsikt eller allt rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.

3. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 1 timme.

4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar. Gör ett kryss i varje bulle med en vass kniv.

5. Jäs under bakduk ca 30 min. Grädda i 200 gr ugnsvärme i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt bröden kallna under bakduk.