Att fylla 50 år – tips på bra kost och vitaminer för 50+

2 min


I dessa år fortsätter kaloribehovet att minska och ämnesomsättningen sjunker. Motion är viktigare än någonsin just nu för att motverka benskörhet. Se till att röra på dig regelbundet.

Fylla 50 år – utan 50-årskris

Fortfarande fullt aktiv! Men för det flesta kvinnor står klimakteriet och knackar på dörren. För många kvinnor innebär det inte några större besvär. Men symptom som svettningar och värmevallningar förekommer hos 75 procent av alla kvinnor i övergångsåldern. För dig som inte vill ta östrogen finns andra alternativ. Fytoöstrogener kan hjälpa, prova t ex Femal, Remifemin eller Jättenattljusolja. Zink, selen, beta och E-vitamin hjälper mot torra slemhinnor. Andra förändringar som man kan känna av vid övergångsåldern är humörsvängningar, deppighet och sömnsvårigheter. Pröva Valeriana om du har svårigheter att somna på kvällarna. Glöm inte heller att fortsätta med B-vitamin, zink och magnesium.

Även om du behöver färre kalorier, behöver du fortfarande lika mycket vitaminer och mineraler som tidigare. Det man bör tänka på i den här åldern är att man inte behöver lika mycket järn. Det som är viktigt är att få i sig kalcium och D-vitamin. Utan tillräckligt med D-vitaminer kan kroppen nämligen inte ta upp kalcium.

Risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och stroke ökar med stigande ålder, även demenssjukdomar kan komma smygande i den här åldersgruppen. Bästa skyddet är en nyttig och allsidig kost med extra kosttillskott av bl a antioxidanter, fiskolja, och eventuellt proteinpulver. Gör fotgymnastik och smörj in fötterna regelbundet efter fotbad och filning. Investera i fotriktiga skor.

En olja som är underbar och välgörande för hela kroppen är GLA-oljan. Peela gärna hela kroppen först. Efter duschen smörjer du in dig från topp till tå med oljan. Drick mycket vatten! Vatten är en mirakeldryck och kan hjälpa allt från förstoppning till torr hud. Vattnet hjälper till att transportera näring till cellerna och för att föra ut slaggprodukter ur kroppen. Tonidraine kan också vara bra om man vill ha hjälp med att driva ut slaggprodukter och rena kroppen från oönskade ämnen. Produkten Frukt och Fibrer håller magen igång med hjälp av fiberrika tärningar. Ju äldre vi blir desto torrare blir vår hud. Talgproduktionen avtar. Var snäll mot huden och ge den fukt inifrån med hjälp av vatten och jättenattljusolja.

PASSANDE PRODUKTER TILL ANSIKTET:

Peeling en gång i veckan. Förutom att döda hudceller tas bort, blir huden mjuk och len.
Använd rengöringsmjölk och ansikts-vatten som är djuprengörande, pH-balanserande och återfuktande.
Vitaminbaserade crèmer
FÖREBYGG: 
Människor som utsätter sig för solljus och den skadliga tobaken får en hud som torkar och blir rynkig snabbare. Se till att under hela livet ta antioxidanter, fisk- och växtoljor för att behålla elasticiteten.