Varför är det bra att äta banan efter löpning?

2 min


Att äta en banan efter joggning är hjälpsamt för din kropps återhämtning eftersom frukten ger dig kolhydrater. Under matsmältningen så förvandlas kolhydraterna till glukos – blodsocker – för att tillfredsställa det omedelbara behovet av energi, eller så blir de syntetiserade till glykogen, en sorts glukos som lagras i levern och musklerna för senare användning. Bananer tillför också aminosyror, som din kropp använder för att skapa protein som är väsentliga för musklernas återhämtning. Och frukten har elektrolyter.

Kolhydrater efter joggning

Go Ask Alice!, en onlineservice med hälsoinformation tillhörandes Columbia University, säger att studier har bevisat hur viktigt det är att få i sig kolhydrater inom en timma efter träning. Under den här perioden, förklarar sidan, så är enzymerna som förvandlar kolhydraterna till glykogen som mest aktiva och kan snabbt fylla på musklerna med ett förråd av energi. Det är också värt att notera att åtminstone en forskare tror att luckan är längre än en timma. I en intervju som publicerades på Top End Sports sade John Berardi, då en doktorand på Exercise and Nutritional Biochemistry på University of Western Ontario, att de första sex timmarna efter ett träningspass är avgörande för att man ska få i sig ordentligt med kolhydrater så att musklerna kan ta tillbaka förlorad energi.

Protein

Trots att bananer inte är lika rika på protein som de är på kolhydrater, så bidrar den protein som finns i frukten också till musklernas återhämtning efter joggning. Enligt läkare Gabe Mirkin, författare till ”The Healthy Heart Miracle”, så slits dina muskler när du tränar dem. Att vila och få i sig protein efter träningen hjälpar till att lätta på ömheten i musklerna – och få dem att växa.

Näringsvärdet i bananer

En kopp bananer ger 17 procent av det rekommenderade, dagliga intaget av kolhydrater för en kost på 2 000 kalorier. Samma volym ger även 5 procent av det rekommenderade, dagliga intaget av protein. Utöver detta, så är frukten en källa av vitaminer, mineraler och fettsyra, vilket gör det till en hälsosam måltid inte bara efter joggning men när som helst.

Ersättning av elektrolyter

Mineralerna klorid, natrium, kalium, kalcium och magnesium är elektrolyter. De transporterar elektricitet i din kropp för att hjärtat och andra muskler skall fungera bra. När du svettas medan du joggar, så för fukten elektrolyterna ut genom porerna, vilket skapar ett behov av att ersätta dessa mineraler. Trots att bananer inte innehåller något klorid eller natrium, och bara innehåller en liten mängd av kalcium, så erbjuder frukten 17 procent av det rekommenderade, dagliga intaget av kalium och 15 procent av magnesium.

Källor