Blir man stark av 50 armhävningar & situps varje dag?

2 min


Även om kroppens kondition kan förbättras av att man går till gymmet och styrketränar med olika typer av träningsutrustning, kan det bli minst lika bra med hjälp av lätta och enkla övningar. Att gå tillbaka till grunderna och göra övningar som armhävningar och situps kan vara ett effektivt och bekvämt träningsalternativ. Gör 50 repetitioner av vardera övning för att förbättra formen, även om de kanske inte är de mest effektiva övningarna för att öka råstyrkan. Rådgör med din läkare innan du påbörjar ett nytt träningsprogram.

Fördelarna med armhävningar

När man utför armhävningar använder man musklerna i överkroppen för att lyfta sin egna kroppsvikt upp och ner flera gånger. Genom att göra armhävningar varje dag kommer man att bidra till ökad styrka i bröstmusklerna, de så kallade pectorals, triceps och deltoids som ligger i axlarna. Att stärka dessa muskler kan hjälpa en att kasta en fotboll längre, svinga en golfklubba med mer kraft eller lättare skjuta en barnvagn upp för en backe. Ur en estetisk synvinkel kan armhävningar hjälpa till att tona armar och axlar.

Fördelarna med situps

Precis som med armhävningar kräver inte situps någon speciell utrustning, men de kan ändå hjälpa till att förbättra konditionen. Istället för att rikta sig mot överkroppen stärker situps magmusklerna. Starka magmuskler kan bidra till förbättrad hållning samt den allmänna balansen och stabiliteten, särskilt vid snabba vändningar när man spelar en sport.

Effekten av 50 repetitioner

Självklart så har typen av träning man gör en betydande inverkan på vilka muskler som blir starkare. Men även antalet repetitioner göra skillnad. Ett högre antal upprepningar, exempelvis 50, tenderar att främja muskulär uthållighet, musklernas förmåga att producera måttlig mängd kraft om och om igen. Så med andra ord kan 50 armhävningar per dag vara effektivare om kroppen ska klara av att ta emot ett stort antal skott under en hockeymatch än för att ökad styrkan för varje enskilt skott.

Strategier för att öka styrkan

Att varje dag utföra 50 armhävningar och situps kan dramatiskt förbättra muskeluthålligheten. Men om främsta fokus ligger på styrka bör dessa övningar utföras tillsammans med hantlar och med färre repetitioner. Med extra motstånd och färre repetitioner kan man öka i styrka, även om man utför exakt samma övningar. Man kan även träna samma muskler med maskiner, som till exempel bröstpress och latsdrag inställd med lång kabel och högt motstånd.

Källor